Monika Gécziová Kultúra

Súťažný festival s 52 ročnou tradíciou: Prihlásiť sa môžu všetky ženy bez ohľadu na vek

Súťažný festival umeleckého prednesu poézie a prózy žien Vansovej Lomnička tento rok pokračuje už svojim 52. ročníkom.

Ilustračný obrázok k článku Súťažný festival s 52 ročnou tradíciou: Prihlásiť sa môžu všetky ženy bez ohľadu na vek
Zdroj: OZ Ex libris ad personam

„Podporovať a zachovať 52-ročnú tradíciu zameranú na rozvoj osobnosti, umeleckým slovom rozvíjať a podporovať umelecký prednes žien na Slovensku, pestovať úctu a lásku k žene, či spojiť mladosť so skúsenosťami staršej generácie,“ vymenovala niekoľko z cieľov súťaže v prednese poézie a prózy Vansovej Lomnička predsedníčka Okresnej organizácie Únie žien Slovenska Monika Naštická.

Ako ďalej dodala, v rámci tohto tradičného festivalu poskytujú príležitosť na prezentáciu talentu, umeleckého citu a posilnenie národnej identity prostredníctvom hlbšieho spoznávania slovenskej literatúry a jej pôsobivej interpretácie. „Okrem umeleckej sebarealizácie každej z účastníčok festivalu chceme zachovať aj jeho dlhoročnú tradíciu a s tým spojený nesmierne dôležitý význam každodenného používania spisovnej slovenčiny v hovorenom prejave nielen žien, ale aj v ich rodinách a bezprostrednom okolí,“ vysvetlila Naštická.

Do súťaže sa môžu prihlásiť všetky ženy od 18 rokov, pričom súťaž bude rozdelená do jednotlivých kategórií podľa veku i podľa druhu literatúry, čiže či ide o prózu alebo poéziu. Výber textov nechávajú organizátori na rozhodnutí jednotlivých súťažiacich. Odporúčaní sú však predovšetkým slovenskí autori.

Prihlášky do súťaže môžete poslať do 1. marca na adresu monika.nasticka@gmail.com. Víťazky jednotlivých kategórií okresného kola, ktoré sa uskutoční 6. marca o 15:00 v Podtatranskej knižnici v Poprade, postupujú do krajského kola.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM