Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Chcete sa vyspať? Choďte do Tatier!

Turistika a stanovanie v našich veľhorách vraj fungujú lepšie ako tabletka na spanie. Aspoň tak to tvrdí britský reportér, ktorého Tatry zachránili pred chronickou nespavosťou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chcete sa vyspať? Choďte do Tatier!
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mnoho zahraničných návštevníkov obdivuje slovenské veľhory, ale reportér prestížneho britského denníka Guardian ocenil Vysoké Tatry skutočne nevšedným spôsobom.

Vo svojej reportáži opísal ozdravný účinok tatranskej prírody, kde sa v tichu hôr konečne prvýkrát po dlhej dobe kvalitne vyspal. Článok dopĺňa idylická fotka Štrbského plesa, ktorá určite chytí za srdce vášnivých britských cestovateľov.

Spása (ne)spáča

„Pred pár rokmi som žil ako v bdelej kóme,“ opisuje svoje utrpenie redaktor britského Guardianu. Spomína, ako sa celé dni snažil udržať otvorené oči, ktoré mu padali od únavy po bezsennej noci. „Keď sa blížil večer, horúčkovito som sa snažil urobiť všetko pre dobrý spánok, užíval som aj rôzne bylinné prípravky, ale moja myseľ sa skrátka odmietala vypnúť a spánok neprichádzal.“ Potom však prišla spása nespáča:

„Zrazu sa stalo niečo úžasné. Išiel som na turistiku do Vysokých Tatier na Slovensko. Prespával som len v jednoduchých útulniach, kde ku mne po prvýkrát po dlhých mesiacoch prišiel spánok ako teplé objatie…,“ dojemne opisuje svoj zážitok reportér.

Dodáva, že jeho program na Slovensku bol jednoduchý. Celé dni len kráčali, rozprávali sa a zastavovali len kvôli jedlu. „Keď prišla noc, obklopila nás hustá tma a moje telo sa úplne uvoľnilo. Spánok potom prišiel raz – dva.“

Zdroj: TASR

Príroda je liek

Reportér podkladá svoj zážitok aj výsledkami štúdie amerických vedcov. Tí nedávno zistili, že kempovanie v prírode skutočne pomáha zlepšiť spánok a biorytmus človeka.

Vedci vyslali skupinu piatich ľudí stanovať do hôr na šesť dní. Nedali im so sebou žiadne elektronické zariadenia, ani len baterky. Účastníci pokusu spali denne takmer desať hodín, čo bolo o takmer tri hodiny viac, ako zvykli doma.

Aj reportér Guardianu potvrdzuje, že mu mimoriadne vyhovovala absencia wi-fi signálu v Tatrách, takže nepoužíval ani smartfón. Vďaka tomu nemal pri sebe žiadne umelé svetlo a jeho telo sa optimálne nastavilo na rytmus dňa a noci.

Spomína aj ďalšiu štúdiu Univerzity z Essexu podľa ktorej aktivity v prírode znižujú strach a úzkosti. Vedci dokázali, že nielen turistika, ale aj farmárčenie pomáha ľuďom s mentálnymi chorobami. Pohľad na stromy a záhradu z nemocničného okna dokonca preukázateľne pomáha pacientom skrátiť dobu liečenia po operácii.

Rada britského Guardianu je teda jasná – ak trpíte stresom a nespavosťou, vymeňte jednoducho smartfón za stan a okamžite sa vám uľaví.

Ilustračné foto, TASR

Vysoké Tatry
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM