Správy

SVET O SLOVENSKU: Kašlite na Prahu, choďte do Popradu!

Kam ísť v lete oddychovať a vyhnúť sa davom turistov? Čínsky portál zostavil rebríček východoeurópskych krajín, ktoré sú ideálnou alternatívou voči klasickým destináciám v Taliansku, Francúzsku, či Španielsku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kašlite na Prahu, choďte do Popradu!
Zdroj: TASR

August je už tradične mesiacom, kedy sa svet tak trochu spomalí, ak už nie úplne zastaví a väčšina ľudí sa vyberie dovolenkovať. Výsledkom sú preplnené diaľnice, pláže a obľúbené turistické mestá. Čínsky portál South China Morgning Post svojim čitateľom radí, aby si to zamierili do východnej Európy, ktorá je ešte stále nedoceneným turistickým rajom. Do výberu najlepších destinácií sa dostalo aj Slovensko.

Čarovný Ždiar

„Zatiaľ čo zástupy návštevníkov smerujú do českých obľúbených miest ako je Praha a Český Krumlov, relatívne málo turistov zavíta do susedného Slovenska,“ píše South China Morning Post. Pripomína, že hoci do Bratislavy prúdi veľa návštevníkov, ktorí sa vylodia z výletných lodí premávajúcich po Dunaji medzi Viedňou a Budapešťou, netušia o veľkých zážitkoch, ktoré im unikajú.

„Iba zlomok z týchto turistov zamieri z Bratislavy ďalej na východ. A to je veľká škoda,“ hodnotí čínsky portál a pridáva aj vlastný dovolenkový tip: „Utečte pred horúčavou a turistickými davmi v slovenskom hlavnom meste a naskočte na vlak do Popradu. Je to vstupná brána do Tatier, ktoré tvoria hranicu medzi Slovenskom a Poľskom. V tejto biosférickej rezervácii UNESCO nájdete spleť turistických chodníkov, jazier, lesov a vodopádov.“

South China Morgning Post odporúča zvoliť si malebnú dedinu Ždiar v popradskom okrese ako základňu. “Keď sa spriatelíte s príjemnými domácimi obyvateľmi, určite sa sem budete vracať aj neskôr ku koncu roka, aby ste využili jednu z najlacnejších lyžovačiek v Európe.”

Ďalšie utajené klenoty

„Veľa západoeurópskych dovolenkárov prehliada „novú“ Európu, možno pre asociácie so starým obdobím studenej vojny. Časy sa však menia a už aj etablované letné destinácie v Chorvátsku, či Čiernej Hore majú konkurenciu v neobjavených dovolenkových rajoch v Lotyšsku, Slovinsku, Macedónsku, či Rumunsku,“ píše čínsky portál.

Svojim čitateľom odporúča navštíviť napríklad národný park Tara v Srbsku, alebo historické bulharské mesto Veliko Tarnovo s jeho mestskými hradbami. Za návštevu rozhodne stojí aj ukrajinský Ľvov s jeho úžasným mixom historickej architektúry, alebo „skutočný klenot“ v podobe albánskeho mesta Gjirokaster, ktoré je známe ako „mesto tisícich schodov.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM