rbt Správy

SVET O SLOVENSKU: Nemecká ZOO zachraňuje levy zo súkromného slovenského chovu

Zvieratá musia previezť zo Slovenska do konca marca, inak ich súčasní majitelia musia usmrtiť

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nemecká ZOO zachraňuje levy zo súkromného slovenského chovu
Zdroj: Serengeti Park

Zoologická záhrada Serengeti Park v meste Hodenhagen zachraňuje päť levov zo súkromného chovu na Slovensku. Nemecké médiá o slovenskom parku informujú ako o Rezorte Lipová, malo by ísť o bývalý Wild Life Park sídliaci na Lipovej ulici vo Veľkej Lomnici. Verejnosti bol otvorený do roku 2019.

Hrozí im smrtiaca injekcia!

Park stratil povolenie chovať dravé šelmy kvôli prísnejším pravidlám. „Úrady dali majiteľom lehotu štyri týždne, aby zvieratám našli nový domov,“ informuje nemecký Bild. Ak sa im to nepodarí, dokopy deviatich levov budú musieť usmrtiť injekciou.

Fabrizio Sepe, majiteľ Serengeti Parku, sa o ohrozených levoch zo Slovenska dozvedel od bývalého zamestnanca. „Okamžite sme sa skontaktovali,“ povedal.

Štyri samice a jeden samec mali šťastie. V nemeckej zoo majú akurát voľné priestory. Zvieratá, ktoré v nich žili, postupne zomreli prirodzenou smrťou.

Chovatelia sú vďační

O ďalšie štyri levy sa má postarať zoologická záhrada v albánskej Tirane. „Chovatelia sú šťastní a vďační, že zvieratá prežijú,“ hovorí doktor Sepe.

Koncom marca pošle na Slovensko dodávku s veterinárom a chovateľmi, aby levy vyzdvihli. „Dúfame, že bude všetko v poriadku a levy prevezieme bez problémov,“ hovorí Dr. Sepe. Je šťastný, že im môže zachrániť život. Podľa neho sa takáto príležitosť často neopakuje.

Pred dvanástimi rokmi nás kontaktoval cirkus z Portugalska,“ spomína. Z deviatich tigrov, ktoré vtedy zachránili, traja ešte stále v Serengeti Parku žijú.

Ak pôjde všetko hladko, levy zo Slovenska budú môcť návštevníci nemeckej zoo obdivovať od polovice apríla, keď sa aklimatizujú na nové podmienky.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM