Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Sranda z českých turistov v Tatrách

On má ponožky v sandáloch a veľký pupok, ona zasa cupká po skalách v topánkach na opätkoch - takto zobrazuje nový česko-slovenský duel typický párik českých turistov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sranda z českých turistov v Tatrách
Zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska

Kto sa nevie zasmiať sám na sebe, na tom sa smejú druhí – hovorí stará múdrosť a zrejme tak nejako treba brať aj nový videoklip, ktorý nakrútila slovenská kapela Smola a Hrušky v spolupráci so spevákom českej kapely Tři sestry Lou Fanánkem Hagenem. Úlohy neotesaného českého turistu sa vo videoklipe zhostil Pavel Novotný, ktorý je známy ako nekorunovaný kráľ českého bulváru a zároveň syn známeho českého zabávača Petra Novotného.

Sandále a ihličky v Tatrách

Český portál lidovky.cz informuje, že klip vznikol ku skladbe kapely Smola a Hrušky s názvom Český turista v Tatrách. Zároveň ide o pilotnú pieseň k pripravovanému česko-slovenskému albumu Patríme k sebe. Aj z toho je jasné, že cieľom autorov nebolo v žiadnom prípade Čechov uraziť, ale malo ísť skôr o láskavý humor.

Typického českého turistu hrá v klipe Pavel Novotný. Na turistiku do Vysokých Tatier sa vyberie v bielom tielku a na nohách má neodmysliteľné ponožky v sandáloch. Po jeho boku je priateľka, ktorá si zasa na tatranské chodníky obula elegantné topánky na vysokých opätkoch. “Turista v klipe spadne, zraní si nohu a počas čakania na pomoc horských záchranárov sa stretne s medveďom,” píše portál.

Nie je to celkom fér

Lidovky citujú slová frontmana Smoly a Hrušky Jozefa “Spoka” Kramára, podľa ktorých text skladby pôvodne napísal po česky. “Až neskôr z toho vypadol česko-slovenský duet, ktorý vyčarí úsmev na tvári každému, aj keď ide o dosť smutnú a reálnu tému.”

Slovenská kapela vraj chcela Čechov týmto klipom nielen pobaviť, ale aj vyzvať, aby nepodceňovali slovenské hory a riadili sa pokynmi horskej služby. “Český turista v Tatrách je naozaj úkaz. Táto karikatúra českého výletníka je trefná a nehanlivá – proste Česi majú svoje charakterové špecifiká. Napríklad chodia do hôr úplne nepripravení a takmer každý týždeň sa v médiách objaví správa o nejakých stratených českých turistoch,” uviedol pre lidovky.cz aj český spevák Lou Fanánek Hagen.

Portál však správne uvádza, že takýto obraz o českých turistoch v slovenských veľhorách nie je celkom fér. “Podľa štatistík slovenskej horskej služby z rôznych slovenských pohorí pomáhali záchranári predvlani najčastejšie Slovákom a Poliakom.”

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM