Martin Sýkora Rôzne

Svetlonoska sa vrátila: Kežmarský park má späť svoju paniu

Legendárna Svetlonoska zdobí po desiatkach rokov park pri kostole. Pamätníci sa tešia, mladí môžu obdivovať symbol parku, v ktorom mala svoj domov.

Ilustračný obrázok k článku Svetlonoska sa vrátila: Kežmarský park má späť svoju paniu
Zdroj: Mesto Kežmarok

Originál v múzeu, replika v parku

Bronzová socha ženy s pochodňou v ruke v nadživotnej veľkosti z konca 19. storočia bola z parku oproti drevenému artikulárnemu kostolu v Kežmarku odstránená ešte v 60. rokoch minulého storočia, poškodili ju vandali. Socha Svetlonosky, darkyne svetla, drží v pravej ruke pochodeň a pozerá na ňu. Do sochy bola v minulosti zavedená elektrina, aby jej pochodeň v noci svietila. Dnes v parku pri kostole odhalili jej repliku doplnenú o moderné prvky.

„Socha do mesta patrí. V minulosti bola na miesto daná na počesť elektrifikácie mesta. V 19. storočí bolo mesto Kežmarok jedným z prvých miest vtedajšieho Uhorska, ktoré malo elektrickú energiu. Táto socha symbolizovala svetlo, ktoré priniesla,“ priblížil primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Pôvodná socha je uložená ako zbierkový predmet v Múzeu v Kežmarku, avšak je zničená a potrebuje komplexnejšiu rekonštrukciu. Múzeum však na jej rekonštrukciu v súčasnosti nemá dostatok finančných prostriedkov. Podľa originálu bola vytvorená jej kópia, ktorá je nainštalovaná v parku. Autorom odliatku je Štefan Kovaľ. Na pôvodné miesto ju dali v sobotu 26. novembra, avšak až do dnešného dňa bola skrytá pod igelitmi.

Svetlonoska – symbol lepších čias

„Mojím cieľom bolo, aby sa socha vrátila na svoje pôvodné miesto. Nech nám aj v dnešnom svete pripomína, že Kežmarok bol moderný a dynamický, ale nech takým mestom aj je a bude,“ uviedol Ferenčák. Ako doplnil, kópia pôvodnej sochy bude doplnená aj modernými prvkami.

„Keďže socha je nositeľkou svetla, tak bude svietiť. Bude sa nabíjať vďaka solárnym panelom,“ povedal primátor.

Ešte v minulom roku mesto investovalo do revitalizácie Parku Svetlonosky, ktorý sa nachádza oproti drevenému artikulárnemu kostolu. Na jeho rekonštrukciu použila samospráva 5900 eur, z toho 4000 eur dostala od Nadácie Slovenskej sporiteľne, zvyšnú čiastku dofinancovala z vlastných zdrojov. V parku sa obnovili chodníky, dosadila sa zeleň a trávnik, opravili sa obrubníky a vymenili sa prvky drobnej architektúry.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM