Monika Vengrínová Kultúra

Svetový deň cestovného ruchu oslavovali aj v Kežmarku. Vyhodnocovali sa tu veľké letné súťaže

Nádvorie Kežmarského hradu ožilo v sobotu oslavami Svetového dňa cestovného ruchu. Okrem pestrého programu pre deti i dospelých sa v tento deň vyhodnocovala i veľká letná hra Honba za pokladmi Prešovského kraja a fotografická súťaž Dovolenka v Prešovskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň cestovného ruchu oslavovali aj v Kežmarku. Vyhodnocovali sa tu veľké letné súťaže
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Podmienku splnilo viac ako päťsto pasov

„Prešovský kraj je mimoriadne bohatý na kultúrne pamiatky a lokality, aké nie sú nikde inde, a práve preto venujeme špeciálnu pozornosť rozvoju a podpore cestovného ruchu. To bol aj dôvod, prečo sme v júni tohto roku vyhlásili veľkú letnú hru Honba za pokladmi Prešovského kraja. Našim cieľom bolo spropagovať jedinečnosť miest a jednotlivé lokality, galérie, múzeá, ktoré sa u nás nachádzajú. Chceli sme, aby ich ľudia počas tejto turistickej sezóny navštevovali viac,“ povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Do hry sa mohol zapojiť každý, kto pravidelne a systematicky počas leta navštevoval pamiatky Prešovského samosprávneho kraja a do Pasu hľadača pokladov nazbieral päť pečiatok. Prišlo viac ako päťsto pasov so všetkými piatimi pečiatkami. 66 % súťažiacich bolo z východného Slovenska, 17 % zo západného, 11 % zo stredného Slovenska a niekoľko návštevníkov bolo z Poľska, Čiech a z Maďarska.

V rámci honby boli najnavštevova­nejšími pamiatkami Hrad Ľubovňa, Hrad Kežmarok, Červený Kláštor, Ľubovniansky skanzen a Kaštieľ Strážky. „Bol to nultý skúšobný ročník a sme veľmi radi, ako to dopadlo. Potešilo by nás, keby tých pasov bolo ešte viac, ale berieme to tak, že to bol úspešný začiatok a že ďalej to bude už len lepšie a lepšie,“ uvažuje Fitzeková.

5 tém, 37 autorov, 89 fotografií

Druhá súťaž, vyhlásená začiatkom júla Prešovským samosprávnym krajom s názvom Dovolenka v Prešovskom kraji, bola fotografická. Tridsaťsedem autorov spolu zaslalo osemdesiatdeväť fotografií v piatich kategóriách, a to „Adrenalín, či iné "kafe"", "Objavujeme históriu a kultúru“, „Voda nás láka“, „Za zeleňou a čerstvým vzduchom“ a „Niečo špeciálne“. V každej kategórii boli ocenení prví traja autori. Okrem toho bola udelená Grand Prix za invenčný a tvorivý prístup. Ten získala séria snímok Ľubomíra Majerského, ktorý zvečnil krásy Tatier, Pieninského národného parku a Ľubovnianskeho hra­du.

Víťazné fotografie si mohli návštevníci pozrieť priamo na nádvorí Kežmarského hradu. Účastníkov oboch súťaží ocenil Prešovský samosprávny kraj vecnými cenami a poukážkami na víkendové pobyty v hotelových zariadeniach na území Prešovského kraja. Víťazi Honby za pokladmi sa žrebovali priamo na oslavách Svetového dňa cestovného ruchu, kde návštevníkov čakal aj ďalší bohatý program.

Griloval aj predseda Prešovského samosprávneho kraja

Žiaci hotelovej školy pripravovali grilované špeciality s možnosťou hlasovať za tú najlepšiu. Grilovať pomáhal aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Stredná umelecká škola pripravila tvorivé dielne pre deti, fotografovanie na špeciálne pozadie, či kreslenie portrétov a rôznych obrazov. Nechýbali ochutnávky jedál a nápojov a prezentácie organizácií, ktoré podnikajú v cestovnom ruchu. Súčasťou programu bola i módna prehliadka, výstava dobových kostýmov, či detský kútik s rôznymi atrakciami. Deti si tiež mohli zahrať obrie šachy alebo si nechať pomaľovať tvár.

Prvý ročník osláv Svetového dňa cestovného ruchu, ktorého sa zúčastnilo približne päťsto návštevníkov zorganizovala spolu s Prešovským samosprávnym krajom aj Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska a Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

„Cieľom podujatia bolo spropagovať náš región a pripraviť pre návštevníkov pútavý program, čo sa nám napokon spoločne aj podarilo,“ uzavrel Martin Janoško z Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.

Svetový deň cestovného ruchu oslavovali aj v Kežmarku.
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM