Monika Vengrínová Rôzne

Taliani učili Popradčanov: Ako by mala fungovať spolupráca podnikateľov s mestom?

Taliani z mesta Bassano del Grappa nepriniesli do Popradu len zábavu a dobré jedlo, ale i dobré rady. Na konferencii zameranej na vzťah medzi samosprávou a združením podnikateľov predviedli model spolupráce tak, ako funguje u nich v Taliansku.

Ilustračný obrázok k článku Taliani učili Popradčanov: Ako by mala fungovať spolupráca podnikateľov s mestom?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Táto prednáška bola veľmi inšpiratívna. My ako občianske združenie vnímame, hoci sme ešte krátko pri živote, že sú iné potreby podnikateľov na námestí a iné sú potreby návštevníkov mesta. Myslím si preto, že je len otázkou času, kedy bude potrebné vytvoriť určitú sekciu v našom združení, ktorá sa bude detailnejšie zaoberať inšpiráciami, ktoré nám predniesli títo ľudia z Talianska. Určite je čo od nich čerpať a radi by sme to aplikovali aj u nás. Keďže to prináša úžitok v Taliansku, prečo by to nemalo prinášať úžitok aj nám,“ premýšľa predseda OZ Pre mesto Ondrej Kavka.

Najdôležitejší je dialóg medzi podnikateľmi a mestom

Občianske združenie vzniklo pred rokom s cieľom oživiť centrum mesta, prilákať doň čo najviac turistov a zatraktívniť jeho ponuku tak, aby sa zmenil pohľad občanov nášho mesta a okolitého regiónu na centrum samotné. Aby sa však tieto ciele združeniu podarilo napĺňať, veľmi dôležitá je spolupráca s mestom. A práve to, ako vytvoriť dialóg medzi miestnymi podnikateľmi a mestskou samosprávou, vysvetlil prezident Združenia podnikateľov mesta Bassano del Grappa v Taliansku Luca Maria Chenet.

„Keď ja idem sám na mesto vybaviť si napríklad nejaké povolenie, je veľmi pravdepodobné, že ho nevybavím. Ale keď tam ide hlas 1700 členov, už tento hlas nemôžu nepočúvať. To znamená, že sa to podarí vybaviť oveľa jednoduchšie. Medzi podnikateľmi a mestom musí prebiehať dialóg, bez neho sa nedá nič postaviť. Dialóg musí slúžiť k tomu, aby sme si niečo porozprávali, aby sme niečo dosiahli. Pretože na jednej strane niekto hovorí a na druhej strane musí byť niekto, kto počúva. A keď sú tieto dve veci spojené, tak sa dá pokračovať a tak by sa dalo aj tu niečo spraviť, myslím, že aj tu by to mohlo fungovať. Dôležité len je zahájiť dialóg, ten musí byť neustále,“ uvažuje nad fungovaním talianskeho modelu v našich podmienkach Chenet.

Spolupráca s talianskou komunitou u nás úspešne funguje

Silná talianska komunita pôsobí aj v Poprade a to už viac ako desať rokov. V našom meste našli priestor na podnikanie viaceré talianske firmy a vedenie mesta dlhodobo spolupracuje s talianskou obchodnou komorou, i talianskym veľvyslanectvom. Združenie podnikateľov tak, ako funguje v Bassano del Grappa však u nás neexistuje. Určitý priestor na komunikáciu medzi živnostníkmi a mestom ale vidí aj viceprimátor Popradu Adrián Kromka.

„Ja si myslím, že vždy je potrebné hľadať to, čo nás spája a hľadať tam, kde sú prieniky. Samozrejme, tak ako povedal aj prezident tejto asociácie, oni majú svoje ciele, svoje zámery, samospráva má svoje funkcie, ktoré musí plniť. Úlohou samosprávy je spokojnosť občanov a rozvoj mesta, ale ja si myslím a som presvedčený o tom, že vždy je priestor na hľadanie prieniku, na hľadanie toho, čo nás spája, kde môžeme spolupracovať aj v ich prospech, aj v prospech spoločnosti a hlavne v prospech obyvateľov nášho mesta“.

OZ Pre mesto sa snaží spríjemniť ľuďom život na námestí

OZ Pre mesto je tak zárodkom čohosi, čo v Taliansku úspešne funguje. Priniesť však tento model do našich podmienok zrejme nebude jednoduché a potrvá určitý čas. Úspešné akcie v centre mesta, revitalizácia niektorých zón na námestí, kvetinová výzdoba a podobne sú ale ukážkou toho, že niečo sa začína diať i u nás. Občianske združenie tak robí zmysluplnú prácu, prináša úžitok mestu a jeho obyvateľom sa snaží spríjemňovať život v ňom. Určitá komunikácia medzi ním a samosprávou tak funguje už teraz.

„Dôležité je, aby komunikácia bola obojstranná a aby náš hlas bol vypočutý. My sme začali prinášať riešenie problémov v centre mesta a samospráva si ich osvojila. Na náš podnet sa riešia v centre určité veci, ako napríklad revitalizácia Ulice 1.mája, kvetinová výzdoba, či najnovšie vyhlásená súťaž o rekonštrukciu medzikostolia. To všetko sú veci, ktoré pri našom vzniku boli nosné a sú zadefinované. A už to je známka toho, že náš hlas bol vypočutý a samospráva postupne vidí, že naša práca prináša obojstranný úžitok,“ uzatvára Kavka.

Konferencia o vzťahu medzi samosprávou a združením podnikateľov na základe talia
1
Galéria
Konferencia o vzťahu medzi samosprávou a združením podnikateľov na základe talia
12
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM