Správy

TANAP hlási dobrú správu: Vyzbieralo sa vyše 1,5 tony šišiek, budú z nich ďalšie stromy

Semienka do zimy vysejú do výsevných rámov s priaznivým prostredím a substrátom. Pri dobrej starostlivosti budú o päť rokov pripravené na život v lese.

Ilustračný obrázok k článku TANAP hlási dobrú správu: Vyzbieralo sa vyše 1,5 tony šišiek, budú z nich ďalšie stromy
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Celkovo 1 642 kilogramov jedľových šišiek nazbierali túto jeseň zberači v troch lokalitách, informuje o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP) na svojej webovej stránke. Vypestujú z nich ďalšie stromy.

Pracovníci Správy TANAP-u so sídlom v Tatranskej Lomnici šišky zatiaľ uskladnili, aby sa presušili a pripravili na vylúštenie semienok.

O päť rokov

„Z viac ako 1,5 tony šišiek získame približne 200 kilogramov semienok, z ktorých vypestujeme od 700-tisíc do jedného milióna sadeničiek jedle,“ uviedol Radoslav Žlkovan z odboru starostlivosti o lesné ekosystémy a genofond drevín.

Stromčeky nájdu svoj domov v niektorých častiach Tatier, ale aj v lesoch naprieč časťou severného Slovenska.

Tohtoročné vylúštené semienka do zimy vysejú do výsevných rámov s priaznivým prostredím a špeciálnym substrátom. „Pri dobrej starostlivosti budú o päť rokov pripravené na život v lese,“ dodáva Správa TANAP-u.

Pripomína, že jedľa biela je jedným z dvoch tatranských ihličnanov, ktorým sa šišky rozpadajú ešte na stromoch. Zberači preto lezú do ich viac ako 30 metrov vysokých korún zhruba v polovici septembra.

Už rastú nové

Okrem jedle zbierali v jarných mesiacoch semeno bresta, z ktorého už rastú nové stromčeky.

V lete prišli na rad šišky limby a momentálne zberači pokračujú javorom horským. V zime ich čakajú šišky smrekovca a smreka.

„Zber robíme výlučne v uznaných zdrojoch semennej suroviny TANAP-u. Niektoré semená, ktoré sa hneď nevysievajú, putujú na dlhodobé uskladnenie do špeciálneho skladu, z ktorého sa v prípade potreby dajú vyzdvihnúť,“ dodal Žlkovan.

archívne foto

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM