Peter Handzuš Rôzne

Tatranci nesúhlasia so zastavením stavebných prác

Zástupcovia samospráv a poskytovatelia služieb v oblasti cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách nesúhlasia s výzvou 55 vedcov, aby sa pozastavila akákoľvek výstavba na území Tatier až do schválenia zonácie. Okrem toho dnes oficiálne spustili petíciu za

** „Petícia vychádza zo samosprávy, budú ju môcť podpisovať obyvatelia tohto regiónu, ale aj podnikateľské subjekty, ktoré sa k petícii pridali. Má to byť názor nás ľudí, ktorí žijeme v tomto regióne. Výzva je smerovaná k tomu, aby sa zastavili stavebné práce na tomto území, týka sa to prioritne obyvateľov v tomto regióne,“** zdôraznil starosta obce Štrba Michal Sýkora. Výzva odborníkov je podľa zástupcov samospráv a poskytovateľov služieb v oblasti cestovného ruchu spochybňovaním práce ostatných odborníkov, napr. z jednotlivých úradov životného prostredia či výstavby.

„Myslím si, že je to minimálne nezodpovedné, ak niekto, kto mohol byť účastníkom procesu posudzovania vplyvu na životné prostredie (EIA), spochybňuje činnosť stavebných úradov, ktoré vydali právoplatné rozhodnutie, spochybňuje činnosť okresných a krajských úradov životného prostredia, ktoré sú od toho, aby rozhodli v procese EIA, aký argument je správny a aký nesprávny,“ konštatoval predseda predstavenstva Tatry Mountain Resorts Bohuš Hlavatý. Postoj vedcov podľa neho vnáša určitým spôsobom anarchiu do celého procesu a takto by sa to nemalo riešiť.

** „Osobne si myslím, že treba urýchliť schválenie zonácie, ale nie zonácie vedeckej, ale lesnícko-vedeckej, za rešpektovania stanovísk samosprávy,“** dodal Sýkora. Mestá a obce v regióne podľa neho necítia potrebu zastaviť život v Tatrách. „My sa prikláňame k lesníckemu návrhu zonácie, pretože ten vychádza z praxe, robili ho ľudia, ktorí tu žijú,“ upozornil Sýkora. V piatok (24.2.) sa v Starom Smokovci uskutoční zasadnutie zonačnej komisie aj za prítomnosti ministra životného prostredia Józsefa Nagya.

**„Bude tam prezentovaná posledná verzia zonácie, na ktorej sa zhodli vedci. Som rád, že ju predstavia aj tu v našom regióne, ale ich názor je úplne odlišný od názorov lesníkov, verejnosti a nie sú zohľadnené samosprávy. My neočakávame žiadne zásadné nové poznatky, pretože ten návrh poznáme,“ **uzavrel Sýkora.

Viac ako 50 odborníkov z oblasti ochrany prírody vyzvalo ministra životného prostredia, aby pozastavil akúkoľvek výstavbu v území Vysokých Tatier, až kým nebude schválená zonácia. Vedci okrem iného tvrdia, že výstavbou lanoviek a zjazdoviek v Tatrách prišlo Slovensko o vzácne biotopy v hodnote cca 14,7 milióna eur. Túto výzvu považujú Tatranci za iniciatívu proti samosprávam a proti cestovnému ruchu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM