Kultúra

Tatranská galéria predstavuje tvorbu talentovanej šperkárky: Tieto kúsky sa vám zapáčia!

Tatranská galéria v Poprade otvorila dvojvýstavu Annamária Mikulíková - Éternelle a Veľký majster drobného emailu Ján Silaši (1707 - 1782), kde spája súčasný a minulý pohľad na zlatníctvo a umelecký šperk, v ktorom sa používa pradávny materiál smalt.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská galéria predstavuje tvorbu talentovanej šperkárky: Tieto kúsky sa vám zapáčia!
Zdroj: archív Annymárie Mikulík

Informovala o tom riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková s tým, že výstava je sprístupnená od štvrtka (21. 5.) do 31. júla tohto roka.

Prvú výstavu predstavujú súčasné umelecké šperky, ktorých autorkou je Annamária Mikulíková (1984). Táto kolekcia emailových šperkov je inšpirovaná dielom významného spišského zlatníka Jána Silašiho nadväzujúca na bohatú tradíciu výroby smaltu na Spiši,“ priblížila Ondrušeková.

Annamária Mikulíková sa venuje najmä produktovému dizajnu a tvorbe šperkov. Je členkou Slovenskej výtvarnej únie – združenia šperkárov AURA. Na základe jej výsledkov ju vybrali za členku dvoch medzinárodných asociácií pre umelecký šperk ACJ The Association for Contemporary Jewellery v Londýne a Klimt02 v Barcelone. Použitím techniky smaltu – emailu posúva odkaz barokového zlatníckeho umenia, akou je miniatúrna maľba alebo charakteristické efektné zlátenie, do súčasnejšej podoby.

Podľa riaditeľky druhá výstava odhaľuje vzácnosti v súčasnosti ukryté na farách alebo v kostoloch na Spiši od veľkého majstra a významného spišského zlatníka Jána Silašiho, ktorý sa preslávil najmä maliarskym emailom a monofigurálnymi emailovými miniatúrami. Svoje kalichy, cibóriá, oltárne kríže i monštrancie zdobil emailovými medailónmi. Námety čerpal zo Starého a Nového zákona, zo života svätých a z prežitých udalostí. Veľa z jeho tvorby sa zachovalo najmä na Spiši, na východnom Slovensku a v zahraničí. K jeho najvýznamnejším dielam patrí veľká monštrancia z roku 1770 pre košický Dóm sv. Alžbety.

„V tvorbe maľovaného emailu nemal prakticky medzi umelcami tvoriacimi v blízkych časových vrstvách konkurenta – nielen doma v Levoči, ale ani v Uhorsku. Je druhým umelcom po majstrovi Pavlovi z Levoče, ktorého dielo bolo na Slovensku vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku,“ vyzdvihla Ondrušeková.

Pozrite aj staršiu kolekciu talentovanej šperkárky v GALÉRII

Výnimočné šperky výnimočnej šperkárky zo Spiša
17
Galéria
Zdroj: archív Annymárie Mikulík
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM