Monika Gécziová Rôzne

Výnimočná dizajnérka zo Spiša Annamária Mikulík: Jej šperky získali prestížne ocenenie v Miláne

Ako sa dostala k šperkárstvu, čo a z čoho tvorí, kde berie inšpiráciu či ako relaxuje... Prečítajte si zaujímavý rozhovor s ešte zaujímavejšou ženou, ktorá seba i ostatné robí krásnymi vďaka šperkom.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná dizajnérka zo Spiša Annamária Mikulík: Jej šperky získali prestížne ocenenie v Miláne
17
Galéria
Zdroj: archív Annymárie Mikulík

Annamária Mikulík pochádza z Vyšných Ružbách a striedavo žije tam i v Starej Ľubovni. Má 35 rokov, dvoch synov a manžela pracujúceho na poste riaditeľa Ľubovnianskeho múzea. Pochádza z umeleckého prostredia a svoju vášeň i talent pre dizajn zdedila po mame šperkárke a ocovi sochárovi. Svojimi úspechmi už dávno prekročila hranice Slovenska a najnovšie sa môže pýšiť prestížnym ocenením za šperky, ktoré si prevzala v Miláne.

Vaši rodičia sú umelci rovnako, ako vy… V akom prostredí ste vyrastali?

Pochádzam z umeleckého a čarovného prostredia bohatého na prírodné krásy a podnety rozvíjajúce fantáziu. Mala som šťastie, že moji rodičia, umelci, sa ma snažili už od ranného detstva formovať pre túto profesiu, vidiac vo mne zdedené vlohy. Už ako malá som bola fascinovaná mamkou pri práci s tak výnimočnou technikou emailu/smaltu. Sledovala som, ako vyberala rozžeravené šperky z vypaľovacej pece a ako menili pri chladnutí farbu. Tak isto si pamätám, ako sme si modelovali z plastelíny v otcovej sochárskej dielni a hrávali sa na schovávačku v areáli medzinárodného sochárskeho sympózia popri umelcoch z celého sveta, ktorí tam tvorili výnimočné diela svetového významu.

Aké boli vaše roky štúdia? Vybrali ste sa rovnakým smerom ako vaši rodičia…

Už ako malá som chcela byť šperkárka ako mamka. Rozhodujúc sa pre štúdium na strednej škole som si vybrala Školu úžitkového výtvarníctva v Kremnici, ktorá bola v tom čase, dovolím si povedať, najlepšia svojho druhu. Tým, že pochádzam z umeleckej rodiny, som mala šťastie, že ma v mojom špecificky zameranom štúdiu rodičia podporili. Už počas neho som získala niekoľko medzinárodných ocenení za dizajn, ktoré ma automaticky nasmerovali na Vysokú školu výtvarných umení do Bratislavy na odbor priemyselný/produkt dizajn.

Čím vás výber tohto odboru najviac ovplyvnil?

Ovplyvnil ma najmä po konceptuálnej stránke, ktorá sa za dizajnom môže skrývať. Bolo úžasné, že som čas svojho štúdia mala možnosť stráviť na zahraničných stážach vo Veľkej Británii na University of Plymouth a v Indii na National institute of design. Počas vysokej školy som sa stala členkou Slovenskej výtvarnej únie/združenia šperkárov Slovenska AURA, prostredníctvom ktorej som sa zúčastnila na niekoľkých medzinárodných sympóziách umeleckého šperku. Na základe prísnych kritérií ma vybrali ako členku dvoch prestížnych medzinárodných asociácii pre umelecký šperk. ACJ The Association for Cotemporary Jewellery v Londýne a Klimt02 v Barcelone. Prostredníctvom nich sa zúčastňujem na medzinárodných výstavách, súťažiach a eventoch v zahraničí.

Dnes sa naplno venujete dizajnu šperkov. Aká je vaša tvorba? Čo tvoríte a s akým materiálom pracujete?

Tým že som vyštudovala produktový dizajn, vnímam šperk ako malú miniatúru produktu. Preto aj svoju tvorbu vediem v dvoch líniách. Založila som značku NATIF, ktorá je špecifická minimalistickými formami šperkov určených na každodenné nosenie. NATIF reprezentujú šperky nežnej krásy každodennej jednoduchosti, vedúc k základnému pocitu vnímania hĺbky poetickej krásy. Oslavuje klasické tvary pomocou drahých kovov, čím vytvára večné, minimalistické šperky inšpirované nadčasovosťou. Táto práca predstavuje večnú kvalitu starostlivo pripravených vzorov, ktoré spájajú tradičné remeselnícke techniky s éterickou estetikou a prinášajú do života emocionálny zážitok pre nositeľa.
Druhá línia šperkov je vytváraná technikou email/smalt. Je to starobylá, takmer 4000-ročná technika používaná na tých najvzácnejších predmetoch, akými sú napríklad korunovačné klenoty, relikviáre či sakrálne predmety. Zdedila som ju už ako tretia generácia emailérov. Môj starý otec Rudolf Holeva bol prvý hlavný technológ v bývalej Scholzovej fabrike v Matejovciach, neskoršom Tatrasmalte/Ta­tramate. Mamka túto techniku rozvíjala po výtvarnej stránke. Vidím v nej potenciál v uplatnení vo forme buď moderných produktov alebo šperkov. Email je špecifický svojou trvácnosťou, výbornými vlastnosťami a výnimočnou farebnosťou.

Čo na svojej práci najviac milujete? Čím vás napĺňa?

Najviac ma teší iskra v oku, estetický zážitok, ktorý dokážem prostredníctvom svojej tvorby u iných vytvoriť.

Kde beriete pre svoju tvorbu inšpiráciu?

Inšpirujem sa najmä prírodou. Tá je samozrejme najlepší a neprekonateľný dizajnér. Je v nej nevyčerpateľné množstvo podnetov, tvarov a foriem.

Ako prebieha výroba šperku – od prvotného nápadu po konečný produkt?

Mám veľkú výhodu, že mám dobrú priestorovú predstavivosť. Tá mi pomáha ušetriť veľa času pri navrhovaní. Modelujem pomocou mysle a kreslím už iba finálne produkty. Je ťažké vyjadriť sa v časových formátoch. Vždy to záleží od typu produktu a náročnosti formy.

Ako dlho trvá výroba jedného kúska?

Pokiaľ sú to komerčne vyrábané kúsky, tento proces je veľmi zdĺhavý a musím k nemu pristupovať s veľkou trpezlivosťou. Proces začína vizualizáciou, technickým nákresom, nájdením výrobcu, prototypmi, obalovým riešením, fotografovaním a propagáciou, atď. V tvorbe umeleckých šperkov je to o vedení vlastnou umeleckou intuíciou, hrou s materiálom a farbami, experimentovaní a hľadaní momentu estetickej dokonalosti.

Sú vaše šperky dostupné aj pre bežného spotrebiteľa alebo ide skôr o drahšie kúsky? Kto je vašim cieľovým zákazníkom?

Snažím sa vyhovieť zákazníkom, ktorí chcú nosiť šperky na každodenné nosenie, ako aj zákazníkom snažiacim sa odlíšiť práve šperkami, ktoré sú vyrobené v počte jeden kus na celom svete.

Vaše šperky sa stali oceňovanými, sú vystavované, obdivované nielen širokou, ale i odbornou verejnosťou… Ako sa vám podarilo dosiahnuť takéto úspechy? Čo všetko za tým stojí?

Sú to plody dlhodobej práce. Pravidelné nastavovanie si vyšších cieľov, než na ktoré mám v danej chvíli odvahu. Aktívne používanie a učenie sa cudzích jazykov, ktoré otvárajú brány k ďalším možnostiam. Skoré ranné vstávanie. Samozrejme talent, fantázia, schopnosť vyštylizovať dizajn do maximálnej možnej miery, vytrvalosť, prekonávanie svojich limitov. Ambície a túžba po tvorbe produktov, ktoré ostatným okrášlia životy.

Aktuálne sa môžete popýšiť prestížnym svetovým ocenením za dizajn A´Design Award ako prvá Slovenka. Za akú kolekciu? Čo pre vás toto ocenenie znamená?

Je pre mňa veľkou poctou, výzvou a zároveň povzbudením v pokračovaní vo svojej práci. Považujem ho za bázu, za základný kameň, na ktorom môžem budovať ďalšie krásne diela. Získala som ho v kategórii šperky, hodinky a okuliare za kolekciu NATURE – fake illusions.

Nosíte aj vy sama svoje výtvory alebo ako sa hovorí, obuvníkove deti chodia bosé?

Svoje šperky nosím. Práve to ma poháňa, aby som si vytvorila také šperky, ktoré ma odlíšia a vyhovejú mojim potrebám a vkusu. Ak je to prvý návrh, potrebujem otestovať jeho nositeľnosť.

Všímate si na ženách šperky? Majú slovenské ženy v tomto ohľade vkus?

Dnešná doba je špecifická dostupnosťou produktov rôzneho druhu. Je teda dôležité vedieť si dobre vybrať. Každý má svoj vkus, práve preto vytváram produkty, ktoré sa páčia mne a som len rada, ak sa páčia aj iným.

Sú ženy ochotné investovať do šperkov?

Určite áno. Šperky nemajú len estetickú funkciu, ale majú nám pripomínať určité životné udalosti, majú nás potešiť, okrášliť, povzbudiť, spríjemniť nám deň, prípadne i dodať odvahu. Ako ženy nimi chceme byť oceňované.

Čo sa v tejto oblasti momentálne nosí? Je napríklad ešte moderné žlté zlato, ktoré bolo tak obľúbené v rokoch minulých? A čo hovoríte na trend, akým je bižutéria?

Žlté zlato je nadčasové. Záleží od tvaru a formy šperku, o kombinácii s oblečením. Bižutéria má výhodu v používaní rôznych materiálov a vie tak isto dotvoriť celkový look.

Je pre vás výroba šperkov len prácou a vášňou, alebo aj relaxom?

Skôr naplnením sna. Určite sa budem aj naďalej venovať dizajnu v jeho všeobecnej produktovej alebo grafickej podobe, lebo dizajn je o prinášaní estetického zážitku a krásy do našich každodenných realít. Ale tvorba šperkov bude naďalej mojou srdcovou záležitosťou.

Čomu inému sa ešte venujete, ak máte čas?

Rada sa vo voľnom čase učím cudzie jazyky. Je to pre mňa veľký relax a zároveň ma fascinuje, ako sa rôzne prelínajú a súvisia spolu.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM