Martin Sýkora Správy

Tatranské bystriny už zarybňujú: V horských tokoch tisíce nových obyvateľov

Štátne lesy TANAP-u začali dnes so zarybňovaním tokov na území Tatranského a Pieninského národného parku, ktoré majú vo svojej správe.

Ilustračný obrázok k článku Tatranské bystriny už zarybňujú: V horských tokoch tisíce nových obyvateľov
5
Galéria
Zdroj: ŠL TANAPu

10 tisíc nových rýb

Nová generácia pstruhov oživí horské bystriny od Oravíc až po Červený Kláštor. Rovnako ako po minulé roky vysadia celkovo šesťdesiattisíc kusov násad pstruha potočného a päťtisíc kusov lipňa tymianového. V každom z jedenástich ochranných obvodov Štátnych lesov TANAP-u vypustia do vodných tokov pracovníci Strediska genofondu rýb vo Východnej v priebehu júna po päťtisíc kusov násad pstruha potočného.

„Robíme tak každý rok najmä preto, aby sme udržali populácie pôvodných druhov rýb vyskytujúcich sa v tejto oblasti,“ vysvetlil Peter Kriššák, vedúci Strediska genofondu rýb Štátnych lesov TANAP-u vo Východnej.

Pribudli pstruhy i lipne

Ďalších päťtisíc kusov násad pstruha potočného a päťtisíc kusov lipňa tymianového začne svoju púť vo vodách Bieleho Váhu. „Rybky v tatranských bystrinách majú ideálne životné podmienky. Po čase, keď dorastú, dostanú sa aj do nižších úsekov riek Oravy, Popradu a Dunajca,“ dodal Kriššák.

Okrem pstruhov potočných a lipňov tymianových vo Východnej chovajú aj pstruhy dúhové, hlavátky či sivone americké. Ryby záujemcom ponúkajú aj na predaj – a to nielen vo forme násad, ale i na konzum.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM