Peter Handzuš Iné športy

Tatranský pohár v behu do vrchu spojí tri samostatné preteky

Počas leta sa vo Vysokých Tatrách uskutoční prvý ročník Tatranského pohára v behu do vrchu. Toto podujatie bude v sebe zahŕňať tri etablované preteky, ktoré sa každoročne konajú na území mesta Vysoké Tatry. Ide o Beh na Chatu pri Zelenom plese, Still

Všetky tieto preteky patria do seriálu Slovenského pohára behov do vrchu. Ich organizátori sa môžu pochváliť tradíciou, masovosťou a kvalitnou účasťou pretekárov. Tatranský pohár je akýmsi bonusom, keďže zhodnocuje konečné poradie pretekárov zúčastnených na všetkých troch jednotlivých pretekoch v príslušných kategóriách. Spoločnou tvárou nového podujatia bude najlepšia slovenská bežkyňa na lyžiach Alžbeta Havrančíková.

Prvý z troch pretekov sa uskutoční už na budúci víkend, a to v sobotu 16. júna, keď je pripravený 7. ročník Behu na Chatu pri Zelenom plese – Memoriál Karla Jakeša. Organizátori by chceli prilákať cez 300 súťažiacich, ktorí by si zmerali sily na viac ako sedemkilometrovej trase s prevýšením 660 metrov. Štart je z Kežmarskej Bielej vody.

Ďalším podujatím bude 21. júla 13. ročník memoriálu Jána Stilla, v rámci ktorého čaká na súťažiacich trasa dlhá takmer desať kilometrov s prevýšením 533 metrov, vedúca z Novej Lesnej na Hrebienok. Na tento pretek by mal podľa organizátorov zavítať aj Pavol Hurajt, pripravené budú aj kategórie pre najmenších bežcov.

Záverečné preteky budú pravdepodobne aj tie najťažšie, keďže účastníci absolvujú trasu dlhú 8,4 kilometra s prevýšením 879 metrov z obce Gerlachov až na Sliezsky dom. Ide už od 19. ročník Horského krosu Gerlach, pričom celá trasa vedie do kopca a bežci nepôjdu ani krok po rovine. Organizátori by chceli prekonať rekord z roku 2001, ktorý je 43,34 minúty.

Bežci budú rozdelení do desiatich kategórií, pričom ohodnotení budú len tí, ktorí sa zúčastnia všetkých troch pretekov. „My sme chceli dať takú strechu týmto trom podujatiam, ktoré sú súčasťou majstrovstiev republiky, a zároveň dať motiváciu jednotlivým pretekárom, aby sa zúčastnili všetkých troch pretekov. Druhým cieľom je, aby návštevníci a obyvatelia Tatier a podhoria mali ďalšiu ponuku atrakcií,“ vysvetľuje myšlienku vzniku spoločných pretekov primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Beh do vrchu podľa neho vyžaduje celoročnú prípravu, pretože ide o náročný výkon.

Viac o otvorení letnej sezóny nájdete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135950]TU![­/link] O problémoch s medveďmi v Tatrách sa dočítate [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135954]TU![­/link] Leto v Tatrách spríjemnia [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.135988]rôzne podujatia.[/link]

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM