Martin Sýkora Správy

Tatranským jeleňom, ktoré sa špacírovali na verejnosti, našli nový domov

Mladý jeleň, ktorý bol v posledných týždňoch atrakciou Tatranskej Lomnice, má už nový domov. Spolu s ním lesníci preniesli do zvernice v Tatranskej Javorine aj ďalšieho.

Ilustračný obrázok k článku Tatranským jeleňom, ktoré sa špacírovali na verejnosti, našli nový domov
Zdroj: ŠL TANAPu

Okrem populárneho obyvateľa tatranskej osady lesníci poslali do nového domova aj približne jeden a polročného synantropného jeleňa, ktorý sa takisto pohyboval po parkovisku pri lanovke.

Oboch uspal prof. Juraj Ciberej z Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach, asistovali mu odborníci zo Štátnych lesov TANAP-u. „Celý priebeh akcie bol rýchly a bezproblémový. Hneď po tom, ako začali účinkovať narkotiká, si jelene ľahli vedľa seba a o hodinu už stáli na vlastných nohách v Tatranskej Javorine. Pre ľahšiu identifikáciu boli označené ušnými značkami,“ informoval Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAP-u.

Zdroj: ŠL TANAPu

Hlavným dôvodom, prečo sa ich rozhodli presťahovať z Tatranskej Lomnice, bola bezpečnosť návštevníkov a domácich obyvateľov. „Boli nám hlásené viaceré kopance, ktoré rozdal jeleň návštevníkom, a blížiaca sa jelenia ruja môže takéto správanie ešte zhoršiť, preto sme sa rozhodli predísť úrazu,“ konštatoval Hybler. Momentálne sú oba jelene umiestnené v aklimatizačnej časti zvernice, kde budú veterinárne odčervené.

Zoológ zároveň pripomína, že takejto situácii sa dalo vyhnúť. „Nemuselo sa to stať, keby ho ľudia neprikrmovali. Aj keď pôsobí krotko, mali by pamätať na to, že stále ide o divú zver a keď mu človek dá príležitosť, tak sa môže stať aj nešťastie,“ zdôraznil Hybler.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM