Martin Sýkora Rôzne

Voliéra pre vtáky: Tatranci chcú zachránenému vtáctvu pomôcť novinkou

Priestranná voliéra, ktorá umožní doliečenému vtáctvu nabrať stratenú silu a obratnosť, je novinkou. Vybudovali ju pracovníci Správy Tatranského národného parku.

Ilustračný obrázok k článku Voliéra pre vtáky: Tatranci chcú zachránenému vtáctvu pomôcť novinkou
Zdroj: TASR

Zranený vták, ktorého prinesú do záchytnej stanice, je umiestený do menšej voliéry, ktorej funkciou je znížiť pohybovú aktivitu a umožniť pokoj počas liečby. O novej voliére informoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

„Po úspešnom vyliečení zranenia bude odteraz jedinec vypúšťaný do tejto priestrannej rozlietavacej voliéry. Tu bude môcť celé dni trénovať a naberať kondíciu,“ vysvetlil Majko.

Ochranári chcú k zranenému vtáctvu a jeho vráteniu do života pristupovať komplexne. „Kompletným zrehabilitovaním docielime plnohodnotný návrat do voľnej prírody,“ pokračoval riaditeľ.

Prvým vtákom, ktorý v týchto dňoch testuje novú voliéru, je dospelý jedinec výra skalného, ktorého našli obyvatelia obce Važec v okrese Liptovský Mikuláš. „Zrejme silný náraz do pevného predmetu mu ochromil krídlo na niekoľko týždňov. Po nabratí kondície bude vypustený do svojho prirodzeného prostredia,“ uzavrel Majko.

Výr skalný
3
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM