Martin Sýkora Správy

Tatry a Liptov sa chcú spoločne presadiť na nových a vzdialenejších trhoch

Tatry a Liptov majú čo ponúknuť. Vzájomné úsilie presadiť sa na trhu cestovného ruchu chcú pretaviť do úspechu prostredníctvom obchodnej centrály.

Ilustračný obrázok k článku Tatry a Liptov sa chcú spoločne presadiť na nových a vzdialenejších trhoch
10
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Výhodou je letisko

Tatranci a Liptáci spájajú pred zimnou sezónou svoje sily. Spoločnú destinačnú obchodnú centrálu Enjoy Tatras chcú predstaviť na nových a vzdialenejších trhoch. „Títo klienti sa nepozerajú na Liptov alebo na Vysoké Tatry. Pozerajú sa na Slovensko a Tatry. Naša centrála bude preto oslovovať potenciálne trhy cez veľkých touroperátorov," uviedla na tlačovej konferencii na Štrbskom Plese riaditeľka Enjoy Tatras Gabriela Kohuthová.

Oba regióny si veľa sľubujú najmä od leteckých liniek smerujúcich z Popradu do Londýna, lotyšskej Rigy a ukrajinského Kyjeva, ale aj od aktívneho prístupu prepravcu Turkish Airlines v súvislosti s letiskom Košice. „Zistili sme, že všetko, čo potrebujeme k úspešnému destinačnému produktu, už máme. Máme bezpečnosť, nemáme veľké výkyvy počasia, máme výhodné ceny, veľmi veľa hotelov prispôsobených na konferencie, zimnú a letnú turistiku, vodné prírodné a umelé plochy, akvaparky, jaskyne, máme 1800 kilometrov turistických chodníkov, okolo 1150 kilometrov značených cyklotrás a 90 kilometrov zasnežovaných lyžiarskych zjazdoviek,“ vymenovala Kohuthová.

Foto: Peter Handzuš

Tisíce lôžok pre tisíce hostí

Spoločne sa chcú zamerať najmä na štáty Beneluxu, ale aj na škandinávske krajiny, dôležití sú tiež z tohto pohľadu Briti. „Spolupráca s Turkish Airlines je pre nás veľmi zaujímavá výzva. Táto spoločnosť lieta štyrikrát do týždňa z Istanbulu do Košíc a práve Istanbul je napojený na Áziu i Ameriku a táto spoločnosť robí veľmi veľa propagačných aktivít v zahraničí, pretože svoje linky chcú predať,“ vysvetľuje riaditeľka centrály. Turecký letecký dopravca od júna minulého roka prepravil obojstranne na linke Košice – Istanbul už približne 30 000 ľudí.

Oba regióny ponúkajú dohromady viac ako 36 000 lôžok. V oboch pritom vlani zaznamenali nárast vybratej dane z ubytovania, vo Vysokých Tatrách to bolo na úrovni viac ako 1,2 milióna eur a na Liptove vyše 1,1 milióna eur. Zvýšil sa tu aj počet hostí, za prvý polrok 2017 bol na úrovni takmer 600 000 hostí v oboch regiónoch. „Je prirodzené a aj vhodnejšie, že spájame svoje sily, Tatranci aj Liptáci, aby sme spolu pripravili čo najkvalitnejšiu ponuku,“ zdôraznil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Michal Sýkora.

Výhodou má byť cena

Výhodou oboch regiónov je blízkosť popradského letiska, ktoré je priamo v horách, a vďaka nemu chcú Tatranci s Liptákmi konkurovať silnejším horským regiónom napr. v Alpách. „Ceny doplnkových služieb sú tu nižšie ako v Alpách a dopravné vzdialenosti z letiska do hotelov a lyžiarskych stredísk sú neporovnateľne nižšie,“ zdôraznil predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč. Príkladom úspešnej aktivity je podľa neho spojenie Popradu s Tel Avivom charterovými letmi, vďaka čomu sú hotely vyšších kategórií v oboch regiónoch už druhé leto po sebe plné turistov z Izraela. Nová centrála Enjoy Tatras nemá za cieľ konkurovať už existujúcim aktivitám, skôr ich má úspešne zastrešiť.

Zdroj: Turkish Airlines
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM