Martin Sýkora Kultúra

Tatry vo vianočnom šate: Tatranské Vianoce sú späť a otvoria ich baletom

V našich veľhorách sa bude žiť kultúrou aj cez Vianoce. Po prvý raz sa Tatranci môžu tešiť na balet, ktorý za nimi prišiel z pódia Štátneho divadla v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Tatry vo vianočnom šate: Tatranské Vianoce sú späť a otvoria ich baletom
Zdroj: Dnes24.sk

Hala Teniscentra v Tatranskej Lomnici poslúži na to, aby sa tu postavilo javisko, kde sa diváci budú môcť zahľadieť do čarovnej vianočnej baletnej rozprávky Luskáčik naplánovanej na 20. decembra o 18. hodine.

„Určite si na svoje prídu rodičia i deti. Predpokladáme, že tento kultúrny zážitok si domáci i obyvatelia z blízkeho okolia nenechajú ujsť, preto sme pripravili 500 miest na sedenie. Podobne ako všetky ostatné programy počas seriálu Tatranských Vianoc, ktoré sme pripravili, aj toto podujatie bude bezplatné,“ konštatoval Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry.

O deň neskôr štvrtou tohtoročnou vernisážou v novozrekonštru­ovanej Vile Flóra v Starom Smokovci odštartuje výstava takzvanej manipulovanej fotografie, ktorej autorkou je Viola Krúpová žijúca v katarskej Dauhe a tá osobne príde predstaviť svoje práce. Vernisáž začína 21. decembra o 16.00 hodine.

Zdroj: TASR

Po Štefanovi, 27. decembra o 17.00 hodine budú v lomnickom evanjelickom kostole znieť starodávne zabudnuté vianočné piesne spred niekoľkých storočí, ktoré našincom nie sú veľmi známe. Navyše, interpretované budú na netradičných nástrojoch. Chýbať nebude spev a dramatizované rozprávanie.

„O deň neskôr oprášime po piatich rokoch predstavenie Príbeh z Betlehema, čo je špeciálne literárno-hudobno-slovné pásmo, ktoré na náš námet vytvorilo Divadlo Commedia Poprad. My sme vtedy zabezpečili scénu a námet, dramatizácia bola pod taktovkou Vlada Benka,“ približuje Bendík. Toto nádherné predstavenie, ktoré nás prevedie od narodenia Ježiška až po príchod Troch kráľov bude možné vzhliadnuť najskôr o 16.00 hodine v altánku parku v Tatranskej Lomnici a o 18.00 hodine v Kostole sv. Petra a Pavla v Starom Smokovci.

Detský folklórny súbor Venček z Popradu je v Tatrách známy so svojím rýdzo vianočným pásmom Pásli ovce valasi. Doposiaľ každoročne patrilo k programu odhaľovania novej vianočnej výzdoby vo viacerých častiach mesta, tentoraz sa folkloristi predstavia 29. decembra o 16.00 hodine na pódiu v areáli Kúpeľov Nový Smokovec.

Programový seriál Tatranské Vianoce mal premiéru v roku 2006 a každoročne priniesol bohatú zmes zábavy. Uskutočnilo sa šesť ročníkov, ktoré v plnom rozsahu zabezpečovala pod dramaturgickou i organizačnou taktovkou tatranská samospráva. V roku 2012 prebiehali Tatranské Vianoce pod gesciou oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a konali sa na území miest Poprad a Vysoké Tatry a obce Štrba. V rokoch 2013 až 2015 sa od usporiadania tohto programového seriálu upustilo.

„V tomto roku sme sa k nemu však vrátili, a to výsostne na území mesta Vysoké Tatry, ktoré si ich samo organizuje. Finančne na nich participuje OOCR RVT vďaka štátnej dotácii ministerstva výstavby,“ vysvetlil financovanie Ján Bendík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM