Rôzne

Tip na víkend: Doliny v srdci Muránskej planiny. Pozrite si fotky, takto vás okúzlia!

Národný park Muránska planina je územie s veľmi pestrým a členitým reliéfom. Jej súčasťou sú hlboké doliny. Z tých určite nesmiete minúť Hrdzavú a Martinovu dolinu.

Ilustračný obrázok k článku Tip na víkend: Doliny v srdci Muránskej planiny. Pozrite si fotky, takto vás okúzlia!
Zdroj: Dnes24.sk

Hrdzavá dolina

Severozápadne od obce Muráň sa do vápencového masívu planiny hlboko vrezala až 8 km dlhá dolina. Jej dno dosiaľ modeluje Hrdzavý potok s viacerými menšími vodopádmi, či kaskádami. V spodnej časti doliny voda vyhlodala až 800 m hlboký kaňon, lemovaný strmými vápencovými bralami. V nich sa vytvorili mnohé zaujímavé krasové formy – jaskyne, skalný most, skalné okná, veže a ihly, ktoré však ostávajú pre bežného návštevníka ukryté a neprístupné, keďže turistické chodníky týmito miestami nevedú.

Obdivovať niektoré krásy a vzácnosti prírody týchto miest vám však umožní turistický chodník, ktorý prechádza celou dolinou do sedla Nižná Kľaková s komplexom horských lúk. Chodník je pre návštevníka ľahko schodný, keďže jeho väčšia časť vedie po asfaltovej lesnej ceste. Spodnej časti doliny dominuje mohutná, až 76 m vysoká skalná veža Ťureň. Je viditeľná už z diaľky a pôsobí ako jej strážca.

Pri potulkách dolinou objavíte obrovský balvan nakláňajúci sa nad cestu, zvaný Odštiepená skala. Snáď preto, že vyzerá, ako keby už-už mala spadnúť na cestu, začali ju pocestní podopierať palicami.

Hlbšie v doline prejdete okolo skalnej steny s výraznou pozdĺžnou puklinou. Dostala pomenovanie Rozštiepená skala. Je to jedno z dvoch miest v národnom parku, ktoré je určené na skalolezectvo.

Hrdzavá dolina predstavuje jednu z najcennejších prírodovedných lokalít národného parku s výskytom vzácnych rastlinných, živočíšnych i lesných spoločenstiev. Preto jej veľká časť bola vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu. Vysoko na skalách rastie vzácny lykovec muránsky. V tieni starých lesov nachádzajú útočisko početné druhy živočíchov, výnimkou nie je ani medveď hnedý .

VÝHODNÉ UBYTOVANIE v Muránskej planine? Teraz akcie až do 49% vo Wellness Predná Hora!

Martinova dolina

Medzi Muráňom a Tisovcom, nad horárňou Paseky sa vytvorila jedna z najmalebnejších dolín Muránskej planiny – Martinova dolina. Divoká, tichá, tajomná. Aj tak možno označiť túto tiesňavu, ktorej dno pokryté lesmi po bokoch lemujú vysoké, miestami takmer kolmé skalnaté svahy a bralá Strelnice a Šarkanice.

Dno doliny je porastené sutinovými jaseňovo-javorovými lesmi. Mohutné stromy i padnuté kmene hrubých odumretých stromov obrastených machmi naznačujú, že tieto miesta už dávno nepocítili ruku človeka. Všetky stopy zahladila príroda a skôr, ako stopy dávnej minulosti tu dnes zbadáte stopy medveďa, rysa, či jelenej zveri, ktoré tu nachádzajú nerušené útočisko.

Národná prírodná rezervácia Šarkanica je skutočným medvedím rajom. Medvedie matky tu v strmých svahoch v tieni lesa takmer nerušene odchovávajú svoje mláďatá. Vo výškach neprístupných strmých brál nachádzajú vhodné podmienky pre život i dravé vtáky.

Dolinou vedie turistický chodník, ktorý po 3,4 km dlhom stúpaní s prevýšením 520 m vychádza na síce malú, no o to krajšiu kvetnatú horskú lúku s poľovníckou chatou uprostred. Početné druhy rastlín jej počas kvitnutia dodávajú farebnosť i charakteristickú vôňu, pre ktorú dostala aj svoje pomenovanie – Voniaca. Je len na vás, či budete turistickým chodníkom pokračovať po hrebeni Šarkanice, ďalej na Ostricu a Sivákovú hlbšie do srdca planiny, alebo zídete chodníkom do doliny Rimavy a svoje potulky zakončíte v Tisovci.

autor: Ing. Jana Šmídtová
foto: prednahora.sk

Tip na víkend: Užite si kúzlo dolín v srdci Muránskej planiny
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM