Ľubomír Hudačko Rôzne

TIP na víkendové výlety pri Poprade: Pätica NÁDHNERNÝCH lokalít, ktoré stoja za pozornosť

Región v okolí Popradu je bohatý na architektonické krásy, ale aj na tie prírodné. Mnohé z nich sú svetovo známe, ale iným sa slávy až tak nedostalo.

Ilustračný obrázok k článku TIP na víkendové výlety pri Poprade: Pätica NÁDHNERNÝCH lokalít, ktoré stoja za pozornosť
Zdroj: Monika Gécziová

Výstup k Popradskému hradu

Návštevníkov mestskej časti Popradu v Kvetnici okrem posedenia pri jazierku, v ktorom plávajú kačky, lákajú aj lesné chodníky. My sme vybrali jeden, ktorý vás zavedie k pevnosti, ktorá v 15. storočí strážila mesto.

Tieto ruiny sú známe aj pod názvom Zámčisko alebo Popradský hrad.

Z vrcholu kopca vidieť pekný výhľad na Tatry, ale aj Kráľovu hoľu. Okrem toho máte možnosť zazrieť aj obce Vikartovce či Kravany.

Zo Ždiaru smerom do lesa

Obec Ždiar nie je potrebné ani predstavovať. My sme sa však zamerali na náučný chodník, ktorý z tejto obce vychádza.

Ten vás prevedie Monkovou dolinou. Expozícia hornín či informačné panely sú v tejto oblasti samozrejmosťou.

Prechádzka tatranskou prírodou lesným chodníkom neuškodí žiadnemu turistovi. Tento výlet je vhodný spojiť s návštevou obce Ždiar alebo túrou na Kopské sedlo.

K jazierkam českého básnika

Tatranská príroda láka mnohých návštevníkov svojimi túrami na štíty veľhôr, ale aj menšími prechádzkami. V Tatranskej osade stačí zájsť len niekoľko metrov za Sanatórium doktora Guhra a dostanete sa k dvom malým spojeným jazierkam.

Spájacie potrubie je prekryté dreveným mostíkom. Pri jednom z nich stojí pamätník českého básnika Jiřího Wolkra, ktorý sa v tunajších kúpeľoch liečil. Nenáročná cesta je vhodná ako nedeľňajšia poobedná prechádzka.

V prípade dobrého počasia budete mať od jazierok nádherný výhľad nielen na Gerlachovský, ale aj Slavkovský štít.

Hl. foto: Vyhliadka zo Zámčiska v Kvetnici

Pleso, ktoré sa nenachádza v Tatrách

V poradí druhým prírodným úkazom v našom okolí bude pleso. Nebude to však ani jedno z tatranských plies, ale to, ktoré sa nachádza v blízkosti obce Hranovnica. Od roku 1995 je vyhlásené za prírodnú pamiatku.

Travertíny tu postupom času vytvorili osem jám a šesť jaskýň.

Zaujímavosťou je, že túto pamiatku navštevujú predovšetkým turisti z iných kútov Slovenska.

Ak ste teda ešte neboli pri Hranovníckom plese, tak je vhodný čas nato, aby ste to napravili.

Skamenelinu stromu musíte vidieť

Medzi mestom Svit a obcou Mengusovce sa nachádza náučný chodník Kimbiark, ktorý je dlhý 13 kilometrov. Vďaka nemu sa návštevníci dozvedia viac o miestnej flóre a faune, ale aj geológii.

Chodník začína pri Základnej škole na Komenského ulici vo Svite, pokračuje naprieč mestom, cez mestskú časť Pod Skalkou, vrch Bôrik až po obec Mengusovce.

V areáli základnej školy sa nachádza geopark.

Jeho dominantu tvorí 22 miliónov stará skamenelina kmeňa stromu. Nachádza sa tu 43 hornín z rôznych kútov Slovenska z rôznych časových období.

„Je to učebňa v prírode a má tú výhodu, že človek si môže na horninu siahnuť aj rukou a nemusí sa na ňu pozerať len očami ako v múzeu,“ prezradil nám pred časom hlavnú výhodu geoparku jeho tvorca geológ Adrián Harničár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM