Monika Vengrínová Kultúra

Tip na zaujímavú výstavu: Deväť autorov zo štyroch krajín vystavuje v galérii na Skalnatom plese

V Galérii Encián na Skalnatom plese slávnostne otvorili novú výstavu s názvom „ For4“, ktorá je výsledkom tvorivého sympózia organizovaného hostiteľkou výstavy Janou Čepy.

Ilustračný obrázok k článku Tip na zaujímavú výstavu: Deväť autorov zo štyroch krajín vystavuje v galérii na Skalnatom plese
Zdroj: Dnes24.sk

Tvorivé sympóziá umožňujú umelcom pracovať mimo svojho prostredia, ba dokonca aj v skupine. Je preto zrejmé, že diela vytvorené v takomto prostredí sú odlišné od tých klasických. Sympózium totiž predstavuje konfrontáciu s novou skúsenosťou a umožňuje bližšie poznanie samého seba – výtvarníka individualistu – ktorý sa ocitne v kolektíve osobností najrôznejších výtvarných vierovyznaní. Takéto pracovné stretnutie nepopierateľne rozširuje chápanie a optiku umeleckého prejavu, formy interpretácií a je obohacujúce ako pre samotných umelcov, tak aj pre verejnosť a kultúrne prostredie.

Na výstave v Galérii Encián na Skalnatom plese môžete vidieť diela maliarov zo štyroch krajín, a to z Maďarska, Poľska, Česka a zo Slovenska.

Galéria Encián je prístupná širokej verejnosti každý deň v čase od 10.oo do 15.oo na Skalnatom plese. Vstup je voľný.

Prehľad autorov a ich diel:

Andrei Szocs /(HU) / obraz prepisuje do textu v Braillovom písme a text zas transformuje do obrazu. Spája tak vizuálne a haptické zobrazenie prostredia okolo Štrbského plesa do jednej výpovede.

Ferenc Ficzek /(HU) / vytvoril kolekciu 4 diel od presvedčivo zvládnutej maľby, k objektom s výrazovo silnou témou vodných tráv, konárov a vetiev stromov.

Júlia Haluzová /CZ-SK/ vyniká poetikou, atmosférickou ľahkosťou, snovosťou na jednej strane a na strane druhej ich súčasným popretím, ktoré stavia na významovom kontrapunkte.

Tomáš Tichý /CZ/ vo svojich dielach glosuje realitu okolo nás. Jeho témou sú nevyvážené či neprirodzené relácie človeka, spoločnosti, architektúry a prírody.

Anna Waligorska a Sergiusz Powalka /PL/ chodili spolu do plenéru, maľovali tie isté motívy, blízke okolie a masívy nad Štrbským plesom . Anna ich interpretuje ako impresie v realistickej rovine , ako klasicky chápané krajinné portréty s rešpektom ku skutočnosti. Sergiusz zase interpretuje z jemu vlastných minimalistických východísk dnes prekvapivo ako dramatickú topografiu svetla, tieňa a terénnych zlomov, geometricky abstrahovanú na farebne mierne zlovestnú, kryštalickú podstatu.

Andrea Bartošová /SK/ inšpirovaná prostredím zachytáva náladu okamžiku, zrkadlenie hladiny plesa, pohodu okolia.

Roland Neupauer /SK/ maľuje pomocou kombinácia analytického myslenia a impulzívnosti. Aktuálne volí spontánne gesto a žiarivú farebnosť nelomených tónov.

Jana Čepa /SK/ sa zaujíma o uchopenie neuchopiteľného . Nálady, atmosféry, spomienky. V najnovšej sérii obrazov, v Piete, sa Tatry stali súčasťou vyjadrenia veľmi osobnej emócie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM