Monika Vengrínová Rôzne

FOTO: Transport tisícok žien do Osvienčimu. Poprad spomínal na peklo...

Prvý transport s tisíckou židovských žien a dievčat opustil popradskú železničnú stanicu 25.marca 1942. Pamiatku obetí holokaustu v osvienčimskom koncentračnom tábore si dnes uctili zástupcovia židovskej kultúry, miestnej samosprávy i široká verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Transport tisícok žien do Osvienčimu. Poprad spomínal na peklo...
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„V Poprade sa stretávame od roku 1999, od roku 2001 už viac-menej oficiálne a od roku 2002 je na tomto mieste aj spomienková tabuľa. Osadená bola pri príležitosti 60. výročia odchodu prvého transportu. Takže sa tu stretávame pravidelne každý rok,“ priblížil históriu spomienkovej slávnosti riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan, ktorý si myslí, že je veľmi dôležité toto každoročné stretávanie sa verejnosti, pretože chvíle, ktoré tragicky poznačili históriu Slovenska i jeho obyvateľov, si treba pripomínať pravidelne.

„Spomínať na túto udalosť znamená vyvarovať sa toho, aby sa vykonalo ešte raz to, čo sa už stalo,“ zdôraznil Mešťan. Podľa jeho slov je vo svete stále hrozba podobných činov, a práve Židia by mali upozorňovať na dôsledky, ktoré z nich plynú.

Okrem spomienky, pri ktorej mnohých zamrazí ešte i dnes, konanej pri pamätnej tabuli, bola v priestoroch Tatranskej galérie v Poprade slávnostne sprístupnená i výstava Kataríny Rachel Krajčovičovej s názvom Návrat k prameňom. Viac o výstave i autorke sa dozviete v ďalšom článku, ktorý pre vás pripravujeme.

Pred rokom sme sa dostali špeciálnym vlakom z Popradu až do Osvienčimu. Reportáž si môžete pozrieť v článku V Auschwitzi po sedemdesiatich rokoch.

71.výročie transportu Židoviek z Popradu
14
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM