Dominika Pacigová Správy

Tisícky ľudí pod Tatrami: Festival Made in Slovakia zaplnil popradské námestie

Festival Made in Slovakia prezentoval už šiesty rok návštevníkom to, čím je Slovensko charakteristické a výnimočné. Všetky vekové kategórie si prišli na svoje.

Ilustračný obrázok k článku Tisícky ľudí pod Tatrami: Festival Made in Slovakia zaplnil popradské námestie
Foto: Martin Sýkora

Popradčania aj turisti mohli počas štyroch dní ochutnať Slovensko všetkými zmyslami. Predstavilo sa 120 vystavovateľov, ktorí prezentovali výrobky vyrobené na Slovensku. Okrem stánkov so slovenskými dobrotami predviedli svoje umenie aj remeselníci. Festival bol spojený so zaujímavým kultúrnym programom.

Téma baníctva

Šiesty ročník festivalu bol tematicky zameraný na banskú históriu. „Tento rok sme zvolili tému baníctva, keďže sme otvorili banícku šachtu v Kvetnici. Ale tak, ako minulý rok sa nám uchytili včelári, takže pokračujeme aj vo včelárskej téme. Ozvali sa nám prevádzkovatelia reštaurácií, ktorí chceli ukázať kuchárske umenie a vidím, že majú veľký úspech,“ uviedol riaditeľ festivalu Ondrej Kavka a dodal, že na festivale boli aj vystavovatelia českej a poľskej národnosti, ktorí tvoria a majú bydlisko na Slovensku.

Made In Slovakia 2017
13
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Tradičné slovenské výrobky

Do Popradu prišli včelári, košikári, medovnikári, výrobcovia odevov, šperkov a ďalší, ktorí prezentovali slovenské výrobky. „Tvorím šperky z liečivých kamienkov. Mám špeciálnu edíciu šperkov, ktoré ochraňujú ľudí pred negatívnymi energiami. Taktiež tu nájdete aura žiariče. Tie ochraňujú auru človeka,“ povedala šperkárka Michaela Sýkorová, ktorá zavítala na Made in Slovakia prvýkrát.

Nechýbali ani rezbári. Ich práce zaujali miestnych obyvateľov. „Tému sme si mohli vybrať, ale ja som volil výra. Žije v Tatrách, pracujem na ňom už dva dni. Práce budú vystavené v škôlke v Poprade,“ doplnil rezbár z Ostravy Igor Kučera, ktorý bol so svojou prácou spokojný. Medzi stánkami mu sekundoval Poliak Marek Piwonski, ktorý pôsobí dlhodobo v Čadci. Pochválil sa nepredajnou Pietou, ktorou sa inšpiroval u slávneho Michelangela. „Keď sa po 300 rokoch stretnem v nebi s Michelangelom, porozprávame sa, kto urobil lepšiu Pietu,“ vysvetlil Piwonski.

Zdroj: YouTube.com

Prezentácia Popradu

Festival trval od stredy do soboty. Organizátori už teraz chystajú novinky, ktoré predstavia na siedmom ročníku festivalu. „Rozhodli sme sa, že na budúci rok bude štvrtý deň podujatia patriť Popradu a jeho prezentácii,“ uzavrel Kavka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM