Dominika Pacigová Šport

Tisícky najazdených kilometrov: Cyklista Peter Benko má na konte mnoho úspechov

V dvadsiatich deviatich rokoch ukončil futbalovú kariéru, aj keď sa k nej neskôr na určitý čas vrátil. Presedlal však na horskú cyklistiku, ktorá je jeho koníčkom.

Ilustračný obrázok k článku Tisícky najazdených kilometrov: Cyklista Peter Benko má na konte mnoho úspechov
3
Galéria
Zdroj: Archív CK Energia Svit

Peter Benko (47) obsadzuje na mnohých pretekoch už roky popredné priečky. K horskej cyklistike sa dostal v roku 1999, keď začal dochádzať do práce na bicykli. Neskôr začali jazdiť aj jeho kolegovia. V roku 2007 založili klub CK Energia Svit, ktorý funguje do dnešného dňa.

Na začiatky spomína s úsmevom

Premiéru mal pred osemnástimi rokmi na prvom ročníku horského cyklomaratónu Horal. „Bicykel s poctivým oceľovým rámom a pevnou vidlicou mal aj po demontáži blatníkov, nosiča, stojanu či svetiel najmenej osemnásť kilogramov. Technika jazdy, požičaná prilba a zvyšná výbava by dnes už len vyvolávali úsmev. Výsledok v polovici štartového poľa bol však povzbudzujúci,“ prezradil Peter Benko. V minulosti mu vyhovovali najmä dlhšie trate s tiahlymi stúpaniami a nižším počtom technických zjazdov. „Postupne som sa trochu zlepšil v technike a jazdím prakticky všetky typy tratí, z času na čas aj cross-country. Výnimočne si zajazdím aj cestné preteky. Dlhšie MTB maratóny mi asi predsa len idú najlepšie. Rád jazdím aj tie extrémnejšie, ktoré si vyžadujú aj určitú mentálnu pripravenosť a skúsenosti z podobných typov pretekov,“ doplnil.

Zdroj: Archív CK Energia Svit

Obľúbené preteky a tréningy

Okrem druhej polovice novembra a celého decembra trénuje priemerne šesťkrát do týždňa. Ročne najazdí okolo 13 000 kilometrov. „Niektoré tréningy trvajú aj štyri hodiny, iné sú kratšie. Závisí to od intenzity a druhu. V lete sa snažím trénovať ešte pred príchodom do práce. S výnimkou zimných mesiacov dochádzam do práce na bicykli,“ objasnil. Úspechy si na konto pripisuje každý rok. V pamäti mu utkveli všetky víťazstvá v celkovom poradí na slovenských maratónoch, tri majstrovské dresy z majstrovstiev Slovenska v 24-hodinovke MTB či víťazstvá na posledných piatich ročníkoch Spišských 333 EXTREME, ktoré patria medzi jeho najobľúbenejšie cyklistické podujatia. „Z ostatných pretekov považujem za pamätné najmä úspechy na domácom cyklomaratóne Horal a dve víťazstvá v kategórii nad 40 rokov na MTB maratóne v Istebnej v Poľsku,“ uviedol.

Zdroj: Archív CK Energia Svit

Bodoval aj na európskych šampionátoch

Minulý rok žilo mesto Svit Majstrovstvami Európy UEC MTB v horskej cyklistike. Peter Benko skončil v kategórii mužov 45–49 na štvrtom mieste.

„S výsledkom som bol spokojný, aj keď medaila by bola krajšia,“ skonštatoval.

Tohto roku si z Majstrovstiev Európy v 24-hodinovom MTB maratóne, ktoré sa konali v obci Belá – Nižné Kamence, odniesol bronzovú medailu. Pretekárov potrápili výdatné dažde. „Počasie sa krátko po štarte zhoršilo, preteky boli na dve hodiny prerušené. Tretie miesto je pekné, ale za lepších podmienok by som si trúfal na viac,“ vysvetlil. Začiatkom septembra sa predstavil na MTB maratóne v Košiciach, neskôr vycestuje do Slovenského raja. „Okrem toho plánujem ešte zopár menších pretekov. Jeseň si zvyknem vychutnať jazdením po okolitých kopcoch s členmi cyklistického klubu,“ uzavrel Peter Benko.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM