Správy

To bola rýchlosť! V Levoči už majú vynovenú križovatku, je tam kruhový objazd, FOTO

Problémovú križovatku v centre Levoče dokončili v predstihu, nový kruhový objazd od stredy oficiálne slúži motoristickej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku To bola rýchlosť! V Levoči už majú vynovenú križovatku, je tam kruhový objazd, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Projekt financoval Prešovský samosprávny kraj (PSK) zo svojho rozpočtu, cieľom bolo najmä zvýšiť bezpečnosť na frekventovanom ú­seku.

Predseda PSK Milan Majerský (KDH) uviedol, že spoločným cieľom mesta a krajskej samosprávy je ešte umiestniť do stredu objazdu umelecké dielo, ktoré by symbolizovalo Levoču i okolitý región.

Prešiel záťažovým testom

„Na tejto križovatke dochádzalo k rôznym kolíziám, nehodám a bolo potrebné urobiť tu niečo lepšie. Kruhový objazd bolo to najlepšie, čo sme tu mohli spraviť a mnohí vodiči, ktorí už križovatku doteraz využívali v obmedzenom režime, si to pochvaľujú. Úsek cesty prešiel aj záťažovým testom, keď uzatvorili tunel Šibenik a všetky nákladné aj osobné autá prechádzali cez mesto,“ uviedol Majerský.

Ide podľa neho o veľmi frekventovanú časť mesta, v blízkosti sú dve školy a tiež Košická brána, ktorou množstvo turistov prechádza do historického centra. Úsekom prejde denne odhadom asi 11-tisíc áut.

Investičný riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Michal Danko dodal, že úprava križovatky ciest III/3225 a I/18 a obnova 900-metrového úseku cesty smerom do Levočskej doliny stála približne 234-tisíc eur s DPH.

„Zhotoviteľ má skúsenosti s výstavbou a dokázal si práce naplánovať tak, aby to stihli skôr. Zmenilo sa zvislé a vodorovné dopravné značenie, vymenila sa obrusná vrstva a pribudli ostrovčeky. Nešlo o nejaké veľmi zásadné stavebné zásahy,“ priblížil Danko. Kruhový objazd má priemer 32 metrov, je jednoradový s priebežným pruhom na ceste v smere Poprad – Prešov.

Práce prebehli rýchlo

Primátor Levoče Miroslav Vilkovský ocenil, že sa podarilo križovatku zrekonštruovať v predstihu, pôvodne to chceli stihnúť minimálne do Levočskej púte, ktorá bude začiatkom júla.

„Z pohľadu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky je to veľmi pozitívne, práce prebehli naozaj veľmi rýchlo,“ zhodnotil.

Zhotoviteľovi odovzdali stavenisko ešte začiatkom tohto roka, poveternostné podmienky však umožnili stavbárom reálne začať s prácami začiatkom apríla.

Viac záberov z miesta nájdete vo fotogalérii.

Prestavbu križovatky v Levoči stihli oveľa skôr
5
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM