Tlačové správy

Toto sú obľúbené chute Čechov a Slovákov. Prekvapila popularita mentolu

Dlhé desaťročia žili Česi a Slováci v spoločnom štáte. A hoci už 27 rokov ide každý svojou cestou, stále máme veľa spoločného. Okrem jedných z najkrajších žien na svete napríklad aj podobné chute. Zabudnite na vepřo, knedlo či halušky.

Ilustračný obrázok k článku Toto sú obľúbené chute Čechov a Slovákov. Prekvapila popularita mentolu
Zdroj: PR.Konektor

Pravda je taká, že Česi a Slováci si rovnako radi pochutnajú na vanilkovej alebo čokoládovej zmrzline, milujeme orieškovú čokoládu a medzi často vyhľadávané príchute oboch národov sa, pre niektorých možno nečakane, zaradil aj mentol.

Máme radi príchute

Popularitu mentolu potvrdil veľký prieskumi obľuby príchutí spoločnosti NMS Market Research na reprezentatívnej vzorke 2000 ľudí. Ten zisťoval, aké príchute milujeme. Až tri štvrtiny Čechov aj Slovákov obľubujú výrobky s príchuťou. A popri už tradičnej vanilke, čokoláde a orieškoch, je to práve mentol, ktorý počaroval chuťovým pohárikom gurmánov z Čiech i Slovenska. Za mentolovú príchuť „hlasovala“ väčšina Slovákov (77%) i Čechov (69%).

Od gréckych bohov až po mojito

Písal o nej už Hippokrates a jej milovníkom bol aj geniálny Leonardo da Vinci. Filozof Aristoteles dokonca radil najväčšiemu vojvodcovi všetkých čias Alexandrovi Veľkému, aby svojim vojakom nedovolil túto rastlinu jesť. Jej afrodiziakálne účinky by totiž podľa neho mohli odpútať pozornosť vojakov od boja. Reč je o mäte, z ktorej sa vyrába mentol. Zmienku o tejto chuti nájdeme aj v starovekých gréckych legendách a jej názov pochádza práve z čias gréckych báji. Nymfa Minthe bola milenkou boha podsvetia Háda. Jeho manželka Perzefóna na ňu tak žiarlila, že ju nakoniec premenila v rastlinu. A táto výrazne voňajúca rastlinka dostala meno práve po nymfe Minthe. Mätu s obľubou používali aj juhoamerickí Indiáni. A tu má korene aj koktejl Mojito.

Mentol = osvieženie

A prečo tak milujeme mentol? Najčastejšie sa nám táto chuť spája s osviežením a sviežosťou. A to preto, že mentol vyvoláva chladivý pocit. Mäta sama o sebe vás však neochladí, spustí iba tepelné receptory, ktoré vyšlú signál o ochladení do mozgu. Najčastejšie si tento pocit osvieženia doprajeme pri príchuti žuvačiek. Aj tu sa oba národy vzácne zhodujú. Mentolové žuvačky uprednostňuje 84% Čechov a 83% Slovákov. Mentolovú príchuť si vychutnáme aj v čokoláde alebo pri zmrzline. Takmer každý tretí Čech rád siahne po mentolovej čokoláde. Až 53% Slovákov si dopraje čaj s mentolovou príchuťou.

Mnoho fajčiarov preferuje mentol

Podľa odhadov výrobcov si tzv. mentolky dopraje zhruba 400 tisíc dospelých fajčiarov v Čechách a 150 tisíc na Slovensku. Patríte k nim aj vy? Ak áno, tak sa budete musieť pripraviť na významnú zmenu, ktorá príde už 20. mája. Od tohto dňa o svoje obľúbené mentolky prídete, pretože začne platiť nariadenie Európskej komisie, kvôli ktorému z pultov nadobro zmiznú všetky mentolové cigarety.

Bezdymová mentolová alternatíva

A aké sú teda možnosti? Najlepšie by bolo prestať fajčiť úplne. Ale buďme k sebe úprimní, prestať s fajčením nie je vôbec jednoduché, no existujú alternatívy, ktoré budú aj naďalej ponúkať mentolovú príchuť. Sú to napríklad e-cigarety alebo zariadenia na nahrievanie tabaku ako je IQOS. Tieto alternatívy neobsahujú toľko škodlivých látok ako klasické cigarety. Sú preto lepšou voľbou pre vaše zdravie, aj keď nie sú bez rizika. Na tom sa zhodujú odborníci i viaceré štúdie.

Koniec mentolu na Slovensku?
2
Galéria
Zdroj: PR.Konektor

Online prieskum realizovala česká spoločnosť NMS Market Research v dňoch 3. – 9. 1. 2020 na vzorke 1000 respondentov z ČR a 1000 respondentov zo SR.

Prieskum spoločnosti Kantar na vzorke 1231 dospelých fajčiarov z ČR a 881 dospelých fajčiarov zo SR, december 2019 (6mma)).

Zdroj foto: shutterstock, infografika: PR.Konektor
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: PR.Konektor
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM