Peter Handzuš Rôzne

Tradičné Trojkráľové poludnie na Rainerovej chate by nemal narušiť ani vietor

Už po 12. raz sa uskutoční na Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách Trojkráľové poludnie. V tomto roku je na programe v piatok 6. januára.

Miestny chatár Peter Petras TASR potvrdil, že tradičné podujatie by nemalo ohroziť ani veterné počasie.

„Napriek tomu, že meteorológovia strašia zlým počasím, v doline je úplne ideálne bezvetrie. Nás totiž chráni od západného vetra Slavkovský hrebeň,“ vysvetlil Petras. Fúkať by malo ešte na Hrebienku, ale na magistrále ponad Bilíkovu chatu je podľa neho úplný pokoj.

Program Trojkráľového poludnia sa začne zhruba o 11. hodine, kedy bude goralská muzika hrať tradičné goralské koledy. „Prídu betlehemci z Lendaku, folklórna skupina, ktorá bude predvádzať zvyky spojené s Vianocami aj so sviatkom Traja králi,“ vymenoval Petras. Každoročne sa pri Rainerovej chate stretnú desiatky milovníkov horskej turistiky. Minulý rok tam podľa chatára prišlo okolo 300 ľudí.

Okrem programu si môžu návštevníci Rainerovej chaty pozrieť aj tradičný ľadový betlehem. „Napriek nedostatku snehu vo Vysokých Tatrách sa nám podarilo postaviť veľmi pekný snehový betlehem,“ zhodnotil Petras, ktorý dielo vytvoril za necelý mesiac. „Začali sme 7. decembra, medzitým prišiel odmäk, práce sme museli prerušiť, potom znova trochu posnežilo, bolo to veľmi prácne, pretože sme sneh nosili na lopatách, trvalo to veľmi dlho,“ dodal.

Betlehem je v ideálnej podobe aj s vyrezanými figúrami vedľa chaty postavený od 3. januára. Chatárovi pri jeho tvorbe pomáhal syn, priateľ zo Starej Lesnej a dotvárať figúry aj rezbár z Novej Lesnej.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM