Rôzne

Tri požiare v priebehu troch dní v TANAP-e: Škody sa vyšplhali na viac ako 11 tisíc eur

Na viac ako jedenásťtisíc eur vyčíslili Štátne lesy TANAP-u škody, ktoré spôsobili tri lesné požiare počas uplynulých troch dní na území v ich správe. Celkovo oheň zničil lesné porasty na ploche približne piatich hektárov.

Ilustračný obrázok k článku Tri požiare v priebehu troch dní v TANAP-e: Škody sa vyšplhali na viac ako 11 tisíc eur
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ešte počas víkendu horelo v okolí Strání pod Tatrami. Prvý požiar vypukol v sobotu neďaleko rómskej osady, oheň sa z trávnatých plôch rozšíril aj do lesných porastov v správe Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u, pričom zasiahol plochu 3,17 hektára. Rovnaká situácia sa v ochrannom obvode Tatranské Matliare zopakovala aj na druhý deň, kedy oheň atakoval lesné porasty o výmere 0,58 hektára. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u Martina Petránová.

Ako dodala, oba požiare sa za asistencie pracovníkov Lesov mesta Kežmarok, dobrovoľných hasičov z obce Stráne pod Tatrami a pracovníkov Hasičského a záchranného zboru Kežmarok podarilo úspešne lokalizovať a uhasiť, pričom ŠL TANAP-u vyčíslili celkové škody na lesných porastoch na 8 450 eur.

Ďalší požiar vypukol v pondelok popoludní pod Tatranskými Zrubmi, tentokrát už na pozemkoch v správe Štátnych lesov TANAP-u, ktoré tam však v tej chvíli nevykonávali žiadnu činnosť. „Hasenie komplikoval vietor, na mieste zasahovala vyše štyridsiatka hasičov, ktorí mali k dispozícii dvadsať kusov techniky,“ uviedla Petránová s tým, že oheň zničil zhruba 1,3 hektára lesa, škody sa vyšplhali na takmer 2 950 eur.

„Štátne lesy TANAP-u žiadajú ľudí, aby boli v tomto počasí obzvlášť ohľaduplní a správali sa primerane k prostrediu, v ktorom sa nachádzajú. To znamená, aby nepoužívali otvorený oheň a neodhadzovali ohorky z cigariet počas prechádzok v prírode,“ apeluje na záver na návštevníkov TANAP-u Petránová.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: ŠL TANAPu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM