Správy

Turisti sa tam na výlet teraz nedostanú: Beliansku jaskyňu vo Vysokých Tatrách ZATVORIA

Jaskyňu čaká údržba, v rámci ktorej sa opravia a vymenia napríklad nefunkčné svietidlá, umyjú zábradlia a pozametá sa tiež chodník z Tatranskej Kotliny.

Ilustračný obrázok k článku Turisti sa tam na výlet teraz nedostanú: Beliansku jaskyňu vo Vysokých Tatrách ZATVORIA
Zdroj: TASR

Belianska jaskyňa vo Vysokých Tatrách bude od stredy 16. novembra pre verejnosť zatvorená. Čaká ju totiž šesťtýždňová údržba, ktorá sa okrem vnútorných priestorov týka aj okolia a objektu pred jaskyňou.

V januári

Pre TASR to uviedol správca jaskyne Jozef Bachleda s tým, že najnavštevovanejšia jaskyňa na Slovensku bude zatvorená do 2. januára 2023.

V rámci údržby je potrebné napríklad umyť celú prehliadkovú trasu v jaskyni, ktorá má 1 340 metrov, postupne vypustiť jazierka a vyčistiť ich od toho, čo tam nahádzali návštevníci – napríklad aj mince, ktoré časom korodujú.

Čistia po jednom

„Je treba umyť aj dno jazierka a znova ho napustiť. Nakoľko vody v jaskyni je len toľko, koľko natečie cez nadložie zhora, treba ňou šetriť. Jazierka sa preto čistia po jednom, od najspodnejšieho, ak je vyčistené, prepúšťa sa doňho voda z jazierka nad ním, atď.,“ objasnil Bachleda s tým, že proces sa nedá urýchliť, keďže treba prenášať hadice od jazierka k jazierku, postupne po jednom až po najvrchnejšie jazierko.

V rámci údržby sa tiež opravia a vymenia nefunkčné svietidlá, umyjú zábradlia a pracovníci pozametajú prístupový chodník z Tatranskej Kotliny, ktorý má takmer kilometer. Čistiť budú aj terasy a strechy, ráta sa aj s drobnými opravami.

Beliansku jaskyňu v tomto roku navštívilo asi 105-tisíc ľudí, pritom približne polovicu tvorili domáci.

Aká je tam teplota

Jediná sprístupnená vysokohorská kvapľová jaskyňa v Tatranskom národnom parku je podľa správcu okrem bizarných skalných tvarov známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne.

Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 metrov s prevýšením 125 metrov, návštevníci musia zdolať 874 schodov a pobyt v jaskyni trvá niečo viac ako hodinu. Teplota sa tam pohybuje od päť do 6,3 stupňa Celzia.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM