Monika Vengrínová Správy

Turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí sa zatvárajú: Neprístupné budú sedem a pol mesiaca

Milovníci vysokohorskej turisticky majú posledné dva dni, kedy môžu vystúpiť na vrcholy tatranských štítov. Už od soboty 1.novembra sa totiž pre turistov v TANAP-e zatvára cca 200 kilometrov značkovaných turistických chodníkov nad vysokohorskými chatami.

Ilustračný obrázok k článku Turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí sa zatvárajú: Neprístupné budú sedem a pol mesiaca

Chaty, okrem tej pod Rysmi, však zostanú prístupné aj počas zimnej turistickej sezóny. „Dôvodom sezónnej uzávery turistických chodníkov je predovšetkým ochrana vzácnych druhov zveri žijúcej v tomto vysokohorskom prostredí a ochrana prírodných hodnôt najmä v čase nízkej snehovej prikrývky,“ uviedla Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u.

Sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov bude trvať od 1.novembra do 15.júna vrátane a týkať sa bude úsekov 32 turistických chodníkov od Oravy až po Tatranskú Javorinu. V čase sezónnej uzávery môžu v období od 21.decembra do 15. apríla do vysokohorského prostredia voľne vstupovať len organizovaní skialpinisti s podmienkou, že sú na lyžovanie v tomto prostredí priaznivé snehové podmienky.

Od 1. januára do 15. júna bude vzhľadom na sezónnu uzáveru neprístupný aj Symbolický cintorín pod Ostrvou. Skialpinistickú sezónu v Žiarskej doline predĺžil až do 15. mája Krajský úrad životného prostredia Žilina na dvoch trasách, a to Žiarske sedlo – Žiarska chata a Jarný žľab z Baranca. Predmetná výnimka platí až do 31. decembra 2014.

„Zimnú uzáveru turistických chodníkov Štátne lesy TANAPu v teréne riadne vyznačili informačnými tabuľami. Po tom, ako napadne sneh, orientáciu turistom v teréne uľahčí zimné tyčové značenie, ktoré v dĺžke takmer tridsať kilometrov zabezpečuje Stredisko terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu,“ informovala Burdová. Uzavretých počas zimnej sezóny nebude osem bezbariérových chodníkov, ktorých dĺžka na území TANAP-u a PIENAP-u presahuje 34 kilometrov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM