Martin Sýkora Rôzne

Tvorba poštovej známky v Poprade: Skutočné umenie v Tatranskej galérii

Počas vernisáže výstavy výtvarnej tvorby akademických maliarov Igora a Júlie Piačkovcov s názvom Územie - umenie bude uvedená aj príležitostná pečiatka daného dňa.

Ilustračný obrázok k článku Tvorba poštovej známky v Poprade: Skutočné umenie v Tatranskej galérii
Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavý program, ktorý naučí

Súčasťou bude aj proces tvorby poštovej známky prostredníctvom autorských kresieb a skíc.

„Výstava predstavuje výtvarnú tvorbu maliarov Piačkovcov, a to v celej šírke ich záujmu od známkovej tvorby, cez exlibris, grafické listy, knižnú ilustráciu až po veľkoformátovú maľbu. Nesie sa v duchu podtitulu výstavy Od troch centimetrov do troch metrov,“ povedala riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková. Počas vernisáže vystúpi ako hudobný hosť Adriena Bartošová.

Výstava má aj ďalší rozmer. V spolupráci so Slovenským paraolympijským výborom (SPV) uvedie projekt o prepojení športu a umenia obidvoch umelcov. Igor Piačka je autorom dvoch známok k paraolympiádam v Pekingu v roku 2008 a v Rio de Janeiru v roku 2016. „V rámci známkovej tvorby budú vystavené známky k paraolympiádam, zväčšené do formátu A1, aby dôsledne priblížili štruktúru kresby známky,“ uviedla Ondrušeková.

Uvedenie grafického listu

Na vernisáži bude slávnostne uvedený i grafický list od Igora Piačku, ktorý vytvoril špeciálne pre túto udalosť s motívom paraolympijských ideálov. „SPV tu zároveň predstaví svoje najväčšie úspechy na paraolympiádach počas svojej histórie, a to prostredníctvom plagátov a fotografií,“ doplnila Ondrušeková.

Počas výstavy sa pripravujú aj komentované prehliadky spojené s workshopmi prostredníctvom samotných autorov, ktorí by pred verejnosťou priblížili svoju tvorbu a názorne predviedli aj rôzne grafické techniky, ako aj tvorbu známok. Tie sú naplánované na 22. februára a 19. marca. Výstava bude pre verejnosť sprístupnená do 19. marca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM