Peter Handzuš Správy

Učitelia Spojenej školy na Letnej zotrvávajú v štrajku. Vieme, kedy opäť začnú učiť

Učitelia Spojenej školy na Letnej ulici v Poprade zotrvávajú v štrajku do konca týždňa a k aktuálnemu dianiu v školstve pripravili aj spoločné stanovisko.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia Spojenej školy na Letnej zotrvávajú v štrajku. Vieme, kedy opäť začnú učiť
Zdroj: TASR

Financie v školstve sa podľa nich netýkajú len platov, ale hlavne transparentnosti finančných tokov, a preto považujú za dôležité dorovnať percento HDP vynakladané na školstvo na úroveň priemeru krajín OECD, teda aspoň šesť percent, a tiež nastaviť úrovne platov pedagogických zamestnancov na 80 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca v národnom hospodárstve a adekvátne zvýšenie pre nepedagogických zamestnancov.

„V oblasti profesijného rastu zdieľame názor so Slovenskou komorou učiteľov. Novela zákona číslo 317/2009 je pre nás len začiatkom procesu, na konci ktorého bude kontinuálne vzdelávanie ako prostriedok na dosiahnutie použiteľných zručností a zdieľanie fungujúcich inovácií vedúcich k rozvoju funkčnej gramotnosti žiakov. Zároveň sa docieli zmena súčasného stavu, keď vzdelávanie učiteľov je často prostriedkom zvyšovania platu a nie zvyšovania profesijných kompetencií,“ uvádza sa v stanovisku učiteľského zboru.

Okrem toho je podľa nich potrebné v oblasti edukácie uplatňovať inovatívne postupy vedúce k prechodu od tradičnej školy k modernému vzdelávaniu. Ciele v modernej dobe si podľa popradských učiteľov vyžadujú stanoviť základné štandardy v procese vyučovania s predpokladom ich nadstavby podľa aktuálnych potrieb dieťaťa.

„Deti by sa mali učiť pomocou vlastného skúmania, kritického myslenia a prirodzenej zvedavosti a rozvoj detí je dôležitý nielen v oblasti faktov a informácií, ale predovšetkým hodnôt, pracovných návykov a sociálnych zručností,“ uvádza sa ďalej v stanovisku.

V čase štrajku cítia učitelia, že zmena v školstve je neodvratná, keďže sa konečne stáva predmetom verejných a politických debát. Dôvodom štrajku v SŠ na Letnej ulici v Poprade bolo predovšetkým nahromadené množstvo problémov ako podfinancovanie školstva, nedostatočné výsledky žiakov, klesajúci záujem o učiteľské povolanie, klesajúca kvalita univerzít a vedy či odchod mladých ľudí do zahraničia. Pre svoju iniciatívu si učiteľský zbor získal aj podporu veľkej väčšiny rodičov, ktorým predstavili svoje priority.

„Učitelia sa rozhodli vstúpiť do štvordňového štrajku, ktorý sa začal v utorok (26.1.). Z celkového počtu 74 zamestnancov sa 47 rozhodli pre dvojdňový štrajk, z nich 35 chce zostať štrajkovať až do piatka 29. januára. Dôvodom ich vstupu do štrajku je, že sú mladí a každý z nich pociťuje, že ten plat neodzrkadľuje ich vzdelania. To však nekladú na prvé miesto, dôležité je, aby sa systémovo riešili problémy v školstve,“ uviedla riaditeľka SŠ na Letnej ulici v Poprade Viera Grohová. Dnes v spojenej škole fungovala iba materská škôlka, kde bolo umiestnených 24 z 94 detí a dve triedy prvého stupňa základnej školy, kde sa učí 24 detí druhého a tretieho ročníka. Vyučovanie v základnej umeleckej škole bude nahradené v iné dni.

Učitelia vstúpili do štrajku v utorok, v pondelok (25.1.) ešte dokončovali klasifikáciu žiakov v prvom polroku. „U nás sa začne učiť po polročných prázdninách, teda od utorka 2. februára,“ uzavrela Grohová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM