Kultúra

Unikátna výstava v Tatranskej galérii: Návrhy vitráží Vincenta Hložníka

Výstavu „Vincent Hložník k 100. výročiu narodenia“ pripravila v úvode roka pre svojich návštevníkov Tatranská galéria v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava v Tatranskej galérii: Návrhy vitráží Vincenta Hložníka
Zdroj: TASR

Expozíciu sme doplnili dielami z depozitu našej galérie, niekoľkými rannými dielami zo súkromnej zbierky a návrhmi vitráží z farského archívu v Poprade,“ priblížila Ondrušeková. Výstavu sprístupnili verejnosti vo štvrtok (24.1.) a návštevníci ju budú môcť vidieť v priestoroch starej elektrárne do polovice marca.

Hložník bol nositeľom množstva umeleckých a štátnych vyznamenaní. Jeho tvorba patrí podľa Ondrušekovej bezpochyby medzi to najkvalitnejšie a najpozoruhodnejšie, čo u nás za posledné storočie vzniklo. „A to nielen pre jeho neuveriteľný rozsah a vplyv na predstaviteľov nasledujúcich umeleckých generácií, ale aj pre spôsob komunikácie o vysoko morálnych presvedčeniach a poslaní maliara. Výsostnou kvalitou jeho tvorby je autentickosť maliarskej, kresliarskej i grafickej výpovede, ktorú námetovo definujú témy späté s existenciou človeka,“ upozornila riaditeľka.

Náročný umelecký program humanizmu umelec realizoval v tisíckach obrazov, ktoré tvoria príbeh dramatických konfliktov, situácií a udalostí. Hložník sa sústredil na vyjadrenie ťaživých životných pocitov, ktoré rozvíjal v témach vojnových výjavov, cirkusantských scén, ako aj v zobrazeniach ľudí pri práci. Už počas vojny pracoval s grafickými technikami litografie a drevorytu.

Autor sa venoval aj sakrálnej tvorbe a vytvoril množstvo návrhov pre vitráže viacerých kostolov Slovenska. „V našom regióne môžeme tento druh jeho tvorby nájsť v rímskokatolíckom kostole v Starom Smokovci a Huncovciach. Menej známy fakt je, že Hložník vytvoril v polovici 80. rokov minulého storočia aj návrhy pre vitráže do Konkatedrály Sedembolestnej Panny Márie v Poprade,“ upozornila Ondrušeková. Pôvodne išlo o súbor 18 návrhov s rozmermi 6 × 1 meter pod názvom „Boh si tvorí svoj ľud“ s námetmi zo Starého a Nového zákona.

Koncom 80. rokov sa však šestica návrhov dostala do Ústredia umeleckých remesiel v Brne, kde mali vitráže vyhotoviť. „Napriek tomu, že vitráže neboli dodnes zhotovené, na pôvodné miesto sa nevrátili ani ich návrhy. Napriek tomu ostalo v popradskom farskom archíve uložených zvyšných 11 návrhov, ktoré čakajú na svoju realizáciu a zasadenie do architektúry popradskej konkatedrály. Tieto návrhy budú súčasťou expozície výstavy v TG,“ dodala riaditeľka.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM