Ľubomír Hudačko Správy

Úprimné slová exprimátorky: Poodhalila viac o bezmocnosti, rakovine i najstaršom synovi

Exprimátorka sa rozhovorila aj o svojich deťoch. Je mamou piatich potomkov a ako prezradila, najväčšou boľačkou je pre ňu najstarší syn.

Ilustračný obrázok k článku Úprimné slová exprimátorky: Poodhalila viac o bezmocnosti, rakovine i najstaršom synovi
Zdroj: Mesto Prešov

Stala sa vôbec prvou ženou, ktorá vyhrala voľby v krajskom meste. Pre RTVS v rádiu Regina – Východ sa exprimátorka Andrea Turčanová rozhovorila o svojom osemročnom pôsobení v kresle na čele Prešova.

Hoci sa narodila v Martine, celý život prežila v Prešove.

V roku 2014 sa stala primátorkou mesta a ako uviedla, bola si istá tým, že úrad má veľa kvalitných ľudí. „Prekvapením však bolo, že má aj veľa ľudí, ktorí necítia s mestom. Aj keď ste primátor mesta, neviete všetko. Potrebujete sa oprieť o ľudí. A keď sa tí odborníci názorovo veľmi líšia, je veľmi ťažké vybrať to najsprávnejšie riešenie pre mesto. Často som cítila bezmocnosť aj vo vzťahu k zastupiteľstvu,“ prezradila v rozhovore.

Výhru nečakala

Ako ďalej uviedla, náročnejšie boli pre ňu tie prvé voľby v roku 2014. „Ja som bola zo sociálnej sféry, hľadala som spôsoby, ako sa priblížiť ľuďom a že to zaboduje, tak to som nevedela a nečakala. Mala som zimomriavky, keď sa sčítavali hlasy a keď sa ukazovalo, že vediem,“ vysvetlila okamihy spred 9 rokov pre rádio Regina.

Druhé volebné obdobie bolo ťažké z iných uhlov, pretože v prvý deň, keď skladala sľub jej zomrela mama. „Následne mi diagnostikovali rakovinu a neskôr po príchode z kúpeľov v ten týždeň vybuchla bytovka na Mukačevskej ulici. Ja som potom skončila s ťažkým zápalom pľúc v nemocnici,“ spomínala na nepríjemné okamihy.

Primátorka sa rozhovorila aj o svojich deťoch. Je mamou piatich potomkov, najmladší syn má výčapnícke i barmanské kurzy. Dcéra je úspešná manažérka v Prahe. „Tá mi tiež robí veľkú radosť. Ďalší dvaja synovia ešte študujú. Najväčšou boľačkou je pre mňa môj najstarší syn,“ vymenovala.

Modlitby a rozhovory

V ťažkých chvíľach jej vždy pomohli modlitby a rozhovory v rodine.

Paradoxom je, že tento rozhovor v rádiu prebiehal 14. marca, teda presne rok po smutnej udalosti. „Práve 14. marca 2022 môj syn zastrelil z neznámych dôvodov svojho kolegu a preto to bol pre nás ťažký rok, takisto aj pre rodinu zosnulého Filipa. Našu rodinu to veľmi stmelilo, všetci do toho boli vtiahnutí, aj dcéra žijúca v Prahe. Je to pre ňu brat, s ktorým vyrastala. Ako dieťa bol kľudný a tichý. Nemali sme vedomosť, že uňho prepukla nejaká choroba. Je to možno aj apel na to, aby si ľudia viac všímali svojich kolegov, deti a nenechávali to na tom, že ten človek má len zlý deň,“ doplnila k bolestivej téme prešovská exprimátorka.

Aktuálne sa viac venuje svojmu zdraviu, ktoré ju poriadne potrápilo. Chystá sa tiež venovať záhradke, včelárstvu a chcela by precestovať celú Európu.

archívne foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM