Peter Handzuš Rôzne Rôzne

Urgentné príjmy čakajú zmeny vo vybavení a financovaní

Ministerstvo zdravotníctva plánuje zmenu modelu urgentného príjmu na komplexné pracovisko schopné poskytnúť kompletnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť pacientom.

Ako rezort priblížil v Koncepcii neodkladnej zdravotnej starostlivosti, základnou zložkou budú chirurgická a interná ambulancia i päť expektačných lôžok na 100.000 obyvateľov, na ktorých bude možné krátkodobé sledovanie pacientov. Novinkou bude tiež resuscitačná sála plne vybavená pre okamžitú resuscitáciu a iných život zachraňujúcich výkonov.

Ministerstvo upozornilo, že urgentné príjmy nie sú v súčasnosti adekvátne dobudované. Nedostatočné financovanie ústavných zdravotníckych zariadení podľa rezortu totiž neumožňuje ich adekvátny rozvoj. „Mnohé majú urgentný príjem vybudovaný v rôznej štruktúre a na rôznej úrovni,“ píše sa v materiáli. Zmeniť sa má preto aj financovanie posledného článku v sieti poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Prevádzka a chod majú byť financované trojzložkovo. „Paušálnou platbou, platbou za výkony a platbou za expektačné lôžko. Platba cez expektáciu na lôžku bude motivačnou, aby boli menej závažné stavy pacienta riešené v rámci urgentných príjmov/expek­tačných lôžok a tak sa znížia náklady zdravotných poisťovní na hospitalizácie pacientov vyriešených v rámci expektačných lôžok, ktorí by inak boli riadne hospitalizovaní,“ ozrejmilo ministerstvo. Zmena financovania výkonov urgentných príjmov má umožniť zabezpečiť chod urgentných príjmov v požadovanej kvalite.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM