Martin Sýkora Kultúra

Úspech popradského umelca: Obrazy Rudolfa Rabatina sú k videniu vo Varšave

Popradčan Rudolf Rabatin prezentuje svoju umeleckú tvorbu vo Varšave, kde sa uskutočnila vernisáž výstavy jeho obrazov v priestoroch galérie Slovenského inštitútu.

Ilustračný obrázok k článku Úspech popradského umelca: Obrazy Rudolfa Rabatina sú k videniu vo Varšave
4
Galéria
Zdroj: poprad.dnes24.sk

Výstava pod názvom Maliarske partitúry v Slovenskom inštitúte vo Varšave, ktorá potrvá do 15.8., je výberom z celoživotnej umeleckej práce Rudolfa Rabatina. Podľa vyjadrení kurátorky Lucie Benicke podobne ako v hudobnom svete fungujú partitúry, je cieľom výstavy predstaviť širokú škálu možností maliarskeho umenia autora.

Originálny prístup aj technika

Tvorba Rudolfa Rabatina je inšpirovaná prírodou, jej tajomstvami a štruktúrami. Prevažujú inšpirácie prírodnými elementmi, kde každé dielo má svoj skrytý význam, stávajúc sa tak partitúrou, zápisom vnútorného hlasu, poéziou nad rámec všednosti. V tvorivom výtvarnom vývoji autora sa prelínajú rôzne prístupy, témy i žánre s dôrazom na sebareflexiu a objavovanie cesty k obrazu, od klasickej realistickej krajiny cez figurálnu, hlavne portrétnu maľbu, až po abstraktné zobrazenie krajiny. V dielach ako Emocionálna krajina, či Tatranská perspektíva autor vrství na realistické siluety štítov i skál abstraktné ťahy farby, aj nenápadné monotypické odtlačky, pridáva zásahy špachtľou a v tvorivom procese pretvára prírodu na svoj obraz. Pri experimentovaní dielo obohacuje vlepovaním aj vylievaním rôznych farieb i štruktúr, pracuje s papierom, pretláča farebné vrstvy fóliami, prekrýva pomocou šablón – výnimočnosť každého diela je takto podčiarknutá osobitým autorským rukopisom.

Zdroj: poprad.dnes24.sk

Poliaci spoznávajú Slovensko

Touto výstavou v hlavnom meste Poľska nadväzujú na úspešnú výstavu Tatry v umení zo zbierok Tatranskej galérie v Poprade, ktorá bola prezentovaná vo Varšave v uplynulých mesiacoch so zámerom propagovať Slovensko a náš nádherný a jedinečný podtatranský región. Súčasne prebieha realizácia nového projektu Spoznajte slovenské mestá v spolupráci so Spolkom Slovákov v Poľsku, kde čitatelia krajanského mesačníka v Poľsku spoznávajú naše mestá, v tomto období práve mesto Vysoké Tatry a zároveň súťažia o atraktívne ceny spojené s pobytom na Slovensku a tým aj objavujú a spoznávajú naše Slovensko. „Z aktuálne pripravovaných podujatí v auguste by som rád spomenul už tradičný Deň Slovenska na hlavnom námestí v Krakove, výstavu Bienále ilustrácií Bratislava v meste Bielsko-Biała, prezentáciu dlhodobého projektu BARDEJOV – svetové dedičstvo UNESCO v meste Sandomierz, výstavu BRATISLAVA V EURÓPE – EURÓPA V BRATISLAVE v rámci Vyšehradského leta v Mestskej knižnici v Krakove a prezentáciu tvorby slovenských ľudových remeselníkov v Lubline,“ uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu vo Varšave Adrián Kromka.

Zdroj: poprad.dnes24.sk

Kto je Rudolf Rabatin?

Rudolf Rabatin sa narodil 09.12.1954 v Krom­pachoch. V rokoch 1974–1978 študoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove na Katedre výtvarnej výchovy u prof. Štefan Hapáka a prof. Ivana Šafranka. V minulosti organizoval výstavy a tvorivé sympóziá výtvarných pedagógov a pôsobil aj vo funkcii riaditeľa Tatranskej galérie v Poprade. Ako manažér domácich a medzinárodných umeleckých aktivít a spoluzakladateľ Domu fotografie v Poprade sa podieľal aj na edičnej a vydavateľskej činnosti Tatranskej galérie. Od roku 1991 sa každoročne zúčastňuje na medzinárodných maliarskych sympóziách a plenéroch, organizovaných v Poľsku a na Slovensku.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM