Martin Sýkora Samospráva

Úspešné mesto v získavaní dotácií? Na Spiši je to Spišská Belá

V Spišskej Belej v okrese Kežmarok sa v uplynulom roku podarilo zrealizovať viacero investičných projektov. Mesto bolo veľmi úspešné v získavaní dotácií.

Ilustračný obrázok k článku Úspešné mesto v získavaní dotácií? Na Spiši je to Spišská Belá
Foto: Martin Sýkora

Mesto získalo viacero štátnych dotácií, išlo napríklad o financie na plánovanú výstavbu hokejbalovej haly vo výške 300 000 eur. Na opravu strechy a rekonštrukciu objektu bývalej materskej školy na Letnej ulici získalo mesto dotáciu zo štátneho rozpočtu vo výške 252 000 eur.

Desaťtisíce išli do základnej školy

Základná škola (ZŠ) M. R. Štefánika prešla počas letných mesiacov rozsiahlejšou rekonštrukciou prístavby prednej budovy. Vďaka opravám sa zaradila ku školám, ktoré majú bezbariérový vstup do budovy. Na tento zámer získala samospráva grant vo výške 18 000 eur od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Okrem schodiska sa postavilo aj vstupné foyer. „Na poschodí sa vytvoril nový priestor pre zborovňu učiteľov. Touto prístavbou sa rieši dlhodobý problém havarijného stavu vstupného schodiska do školy, ktoré bolo predtým otvorené a teraz je súčasťou prístavby,“ spresnil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Mesto na tento zámer z vlastného rozpočtu vyčlenilo 82 000 eur. Na prístavbu telocvične ZŠ a jej dovybavenie samospráva získala 62 000 eur.

Foto: Martin Sýkora

Dotácie do knižnice aj do histórie

Počas letných mesiacov sa v Spišskej Belej podarilo zrekonštruovať priestory mestskej knižnice, ktorá je opäť v prevádzke od septembra 2016. Mesto na tento účel investovalo viac ako 30 000 eur, pomohli aj dotácie vo výške takmer 20 000 eur, ktoré boli určené napríklad na nákup nových kníh, knižných regálov či pri výmene okien.

Mesto bolo úspešné aj pri získaní dotácie na rekonštrukciu renesančnej zvonice zo 16. storočia. Na tento zámer získalo 15 000 eur, z vlastného rozpočtu pridalo 6700 eur.

„Na historickej pamiatke sa bude opravovať ešte fasáda, na ktorú sa samospráva snaží získať dotáciu z Ministerstva kultúry SR. Odhadované náklady sú vo výške 56 000 eur,“ informovala PR manažérka Alexandra Olekšáková.

V pláne aj cyklochodníky

Samospráva v tomto roku začne aj s budovaním ďalších úsekov cyklotrás V rámci druhej etapy Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier Spišská Belá vybuduje cyklochodníky v úseku medzi Kežmarkom a mestom v dĺžke 2,1 kilometra. Cyklotrasa povedie priamo cez anglický park kaštieľa v Strážkach. Ďalším schváleným úsekom je trasa Tatranská Kotlina – Ždiar, ktorá bude dlhá tri kilometre. Mesto na tento zámer podľa Bieľaka dostane 669 018 eur, pričom povinné päťpercentné spolufinancovanie mesta bude vo výške 34 295 eur.

Stavebnými úpravami v meste prešli i viaceré chodníky, na niektorých miestach boli dokončené chýbajúce úseky. Nový chodník vznikol na Medňanského ulici v mestskej časti Strážky, zrekonštruovaná bola aj križovatka pri miestnej čerpacej stanici.

Mestské lesy v Spišskej Belej mali v uplynulom roku viacero úspešných projektov. Na päť rokov získali dotáciu viac ako 186 000 eur na obnovu lesa, ďalších takmer 55 000 eur dostali na lesoochranárske opatrenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM