Martin Sýkora Samospráva

Uštipnutie vretenicou v materskej škole a opatrenia popradskej radnice

Mesto Poprad pokračuje v prijímaní opatrení v súvislosti s výskytom plazov v školskom areáli ZŠ s MŠ Tajovského a súkromnej MŠ Centrum pre rodinu.

Ilustračný obrázok k článku Uštipnutie vretenicou v materskej škole a opatrenia popradskej radnice
Zdroj: wikimedia.com

Výzva záhradkárom

Po incidente, pri ktorom bolo ešte v apríli vretenicou uštipnuté dieťa na dvore v súkromnej MŠ na Tajovského ulici, samospráva pripravila výzvy pre záhradkárov, ktorých záhradky susedia so školským areálom, na upratanie skládok. Stalo sa tak na základe odporúčania riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka, ktorý lokalitu navštívil. „Blízke polia a záhradkárske domčeky lákajú predátorov hlodavcov. Škôlky majú objekty plné puklín, kde logicky hľadajú tieto zvieratá úkryt. Pokiaľ je to možné, je potrebné ich opraviť a vyzvať záhradkárov, aby všetky veci, ktoré tam majú v blízkosti školského plota naukladané, dali preč, aby sa pod tým vretenice nemohli schovávať,“ uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

„V nadväznosti na tieto odporúčania sme pripravili písomné výzvy pre záhradkárov, aby najneskôr do 15.júna zo záhrad nachádzajúcich sa v dotyku s areálom školy a škôlky odstránili všetok uskladnený materiál. Rôzne hromady dosák, plechov a iného materiálu sú ideálnym miestom na úkryt pre plazov, ktoré odtiaľ môžu prechádzať do školského areálu,“ uviedla Iveta Borňáková z odboru správy majetku MsÚ v Poprade.

Pravidelná kosba a kontrola areálu

Obe dotknuté školské zariadenia prijali viacero preventívnych opatrení, aby sa situácia s útokom plazov neopakovala. V rámci týchto opatrení ide najmä o pravidelnú kosbu celého areálu, kontrolu areálu pred vstupom detí na dvor, poučenie detí na správanie v prípade výskytu plazov, koordináciu so Správou Tanap-u, mestskou políciou i hasičmi pri prípadnom odchyte. „Mesto Poprad okrem súčinnosti so školskými zariadeniami požiadalo spoločnosť Brantner o prednostnú kosbu aj okolo školy, škôlky a okolitých bytoviek. Požiadavka bola zapracovaná aj do harmonogramu pre ďalšie kosby, aby sa uvedené riziká minimalizovali,“ dodal komunikačný manažér popradskej radnice Marián Galajda.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM