Šport Správy

ÚŽASNÉ: Poprad sa stal Európskym mestom športu 2023!

Najväčšími benefitom získania titulu je zviditeľnenie mesta, medzinárodné uznanie či zaradenie mesta do siete miest športu v Európe.

Ilustračný obrázok k článku ÚŽASNÉ: Poprad sa stal Európskym mestom športu 2023!
4
Galéria
Zdroj: EMŠ Poprad

POPRAD SA STAL EURÓPSKYM MESTOM ŠPORTU 2023

Šport má v Poprade bohatú tradíciu, najlepšiu športovú infraštruktúru a vo viacerých športových odvetviach talentovanú mládež, ako aj výborných seniorských športovcov, z ktorých sú mnohí reprezentanti Slovenska.

Aj preto sa snaha o získanie prestížneho titulu naplnila.

Mesto Poprad sa stalo Európskym mestom športu pre rok 2023 v kategórii miest od 25 000 do 499 999 obyva­teľov.

Komisia netajila nadšenie

Titul bol mestu udelený na základe hodnotiacej návštevy zloženej z delegátov ACES EUROPE, ktorá sa konala od 21.9 do 23.9.2022 v zložení zástupcov z Azerbajdžanu, Španielska, Škótska a Slovenska.

Pre hodnotiacu návštevu bol pripravený bohatý program plný športu vrátane prehliadky športovej infraštruktúry, kde hodnotiaca komisia netajila svoje nadšenie.

Najväčšími benefitom získania tohto titulu je zviditeľnenie mesta, medzinárodné uznanie, zvýšenie úrovne športovej a rekreačnej politiky Popradu, zaradenie mesta do siete miest športu v Európe, či získanie možností zapojiť sa do rôznych grantov Európskej komisie s ďalšími mestami Európskej únie.

Získaným titulom bude podporený napríklad rozvoj cestovného ruchu, zvýšenie športového štandardu mesta a s tým súvisiacu sociálnu súdržnosť, zapojenie znevýhodnených skupín do športu, zlepšenie zdravia a kvality života obyvateľov i možnosť vytvorenia partnerstiev na lokálnej a medzinárodnej úrovni v záujme získania dotácií do športu.

Česť a záväzok

„Poďakovanie patrí predovšetkým primátorovi Antonovi Dankovi a jeho systematickej práci, pretože dlhodobo podporuje zveľaďovanie športovej infraštruktúry, ďalej viceprimátorom mesta, ktorí boli na čele pracovnej skupiny ku kandidatúre Popradu na EMŠ a v neposlednom rade ďakujeme aj poslanom MsZ, ktorí schváli zapojenie sa mesta do kandidatúry,“ uviedol koordinátor projektu Poprad – kandidát na Európske mesto športu 2023 a vedúci oddelenia strategického rozvoja MsÚ Lukáš Penxa.

Pre mesto je získanie titulu veľká česť, ale zároveň i záväzok a tak nasledujúce kroky budú viesť k rozšíreniu už existujúceho plánu aktivít pre rok 2023.

„Budeme naďalej podporovať šport v celom rozsahu - od dotácií športovým klubom pôsobiacim na území mesta Poprad, cez budovanie a rozvíjanie športovej infraštruktúry a jej sprístupňovaní širokej verejnosti. Taktiež budeme podporovať a pripravovať podujatia pre školské zariadenia,  rozšírime ponuku príležitostných športových aktivít pre obyvateľov mesta od najmenších až po seniorov. Naším cieľom je snaha a podpora podujatí, ktorých sa môžu zúčastňovať všetky skupiny obyvateľstva,“ vysvetlila referentka mládeže a športu MsÚ Jana Pálková.

Titul v decembri

Samospráva je momentálne i v oficiálnych rokovaniach s Národným športovým centrom o vytvorení užšej spolupráce na nasledujúci kalendárny rok.

Ide o záujem mesta organizovať Memoriál Adriána Babiča či Majstrovstvá Slovenskej republiky vo volejbale stredných škôl ako i iné projekty.

Delegácia mesta Poprad prevezme titul Európske mesto športu na pôde Európskej komisie v Bruseli dňa 6. decembra 2022.

Objektívom: Logo EMŠ Poprad pre rok 2023
4
Galéria
Zdroj: EMŠ Poprad

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM