Katarína Jankeje Rôzne

Užitočné rady horského záchranára: Ako v búrke zachrániť život sebe i iným?

Letné počasie je typické rýchlymi zmenami počasia, z horúceho dňa vznikne behom minúty búrkové peklo. Zisťovali sme za vás, ako sa v takýchto situáciách zachovať a ako poskytnúť prvú pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Užitočné rady horského záchranára: Ako v búrke zachrániť život sebe i iným?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Búrky sú pre leto typické. Tohtoročné je však na ne bohatšie ako zvyčajne. Ich sprievodným javom sú blesky, ktoré sú mimoriadne nebezpečné. „Pri priamom zasiahnutí človeka ním prejde prúd so silou desiatok tisíc ampérov a vzduch sa prehreje až na neuveriteľných 30 tisíc °C. Pre porovnanie, teplota Slnka je 8 tisíc °C,“ ozrejmil pre Poprad24 riaditeľ Operačného strediska tiesňového volania Horskej záchrannej služby Peter Svätojánsky.

Utekať čo najnižšie

Ak sa človek nachádza vo voľnom priestranstve, mal by urgentne hľadať úkryt, ktorý bude polohou čo najnižšie. „Dôležité je vyhnúť sa kritickým miestam, teda tým najbližšie k oblohe, ako sú štíty, stožiare, stĺpy alebo osamotené stromy. Rovnako je potrebné zbaviť sa dáždnikov, vychádzkových palíc, jednoducho všetkého kovového,“ upozorňuje Svätojánsky. Odporúča sa taktiež vypnúť všetky mobilné zariadenia či GPS navigácie. I samotný postoj je v tejto situácii veľmi dôležitý. Mali by sme si drepnúť či sadnúť a dotýkať zeme čo možno najmenšou časťou tela. „Najlepšie je sadnúť si na suchý batoh, poprípade na čokoľvek, čo máme po ruke a čo nás odizoluje od zeme a neprenesie elektrický výboj,“ povedal Svätojánsky. Využiť sa dajú aj igelitové tašky či kabelky bez kovových častí.

Budova, ale suchá

Najlepším spôsobom ochrany pred búrkou je rozhodne nájsť budovu, kde sa môžeme schovať. Čo je však dôležité, musí v nej byť sucho. Ako vysvetľuje Svätojánsky: „Voda, ktorá prší, je vodivá cesta pre blesk na zem. Ak je strom či podlaha mokrá, voda takto vytvorí spojenie pre elektrický výboj. Preto je vhodné sadnúť si na niečo suché, nevodivé, prikryť sa a byť vyššie ako je styk s podložkou, na ktorej sedíme. Rovnako, podlaha okolo nás by mala byť čo najviac suchá.“

Masáž srdca môže zachrániť život

Častejšie sa v praxi záchranári stretávajú s nepriamym úderom blesku, keď tlaková vlna odhodí zasiahnutého a paralyzuje ho. Tá, v závislosti od miesta, môže spôsobiť niekedy vážnejšie zranenia než blesk samotný. Ak poskytujeme prvú pomoc, ako prvé by sme mali zistiť životné funkcie. „Ak človek nedýcha, má zástavu srdca, je potrebné začať s masážou srdcového svalu a umelým dýchaním. Samozrejme, okamžite kontaktovať záchrannú službu na číslach 112 alebo 155, v prípade horských oblastí 18 300,“ dodáva Svätojánsky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM