Peter Handzuš Rôzne

V Batizovciach horel drevený dom. Po hodine ho dohasili hasiči

V Batizovciach podpálili drevený dom. Chceli dokázať, že aj drevené domy dokážu odolať plameňom. Drevená stavba stála aj hodinu po tom, čo ju poliali benzínom a podpálili.

** „V tomto prípade ide o dvojpodlažnú drevostavbu, horelo aj vrchné poschodie a ani po 45 minútach nebola ohrozená strecha a stabilita stien ostala zachovaná,“** vysvetľuje Anton Osvald z Fakulty špeciálneho inžinierstva Žilinskej univerzity.

Spomínaných 45 minút je daných legislatívou. Ide o čas, ktorý je potrebný na to, aby si stavba zachovala stabilitu a celistvosť, aby mohla slúžiť ďalej a aby z nej ľudia stihli včas odísť a hasiči včas prísť a uhasiť ju. Legislatíva v súčasnosti neumožňuje stavať na Slovensku drevostavby vyššie ako dve podlažia. „Európa je v tomto zatiaľ nejednotná, máme domy, ktoré v Nemecku slúžia a sú dokonca sedempodlažné, dokonca som videl víziu projektu výškovej drevenej stavby vo Viedni, ktorá mala niekoľko desiatok podlaží. Na Slovensku je to tak, že môžeme stavať len dvojpodlažné domy, chceme to zmeniť, lebo drevo je dobrý stavebný materiál, dá sa postaviť nízkoenergetický dom, statika a ostatné technické systémy umožňujú stavať aj vyššie domy. Jedinou prekážkou je práve legislatíva v protipožiarnej ochrane,“ doplnil Osvald.

Dom v Batizovciach horel približne hodinu a stavba si zachovala svoj stav. Po hodine požiar hasiči uhasili, podľa Osvalda by dom nezhorel ani po dlhšom čase, pretože ohňu by došlo palivo. „Pokus bol úspešný, test dokázal, že drevostavby sú z pohľadu vzniku požiaru bezpečné. Zachovala sa celistvosť a stabilita toho domu. Vyhláška, ktorá bráni výstavbe vyšších drevostavieb, má historickú kontinuitu, dnes je ich technológia na inej úrovni, než to bolo v minulosti,“ zdôraznil Osvald. Drevo je podľa neho trvalo udržateľná surovina a možnosť jeho využitia v stavebníctve je obrovská.

Pri tomto teste sa dohromady spojilo viacero firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú výrobou materiálov na drevostavby, alebo ich samotnou výstavbou. „Naším cieľom bolo imitovať reálny požiar s iniciáciou 20 litrov benzínu, chceli sme dokázať, že drevostavba má požiarnu odolnosť minimálne 45 minút. Chceme docieliť legislatívnu zmenu, aby sa zvýšil podiel drevostavieb vo výstavbe domov na Slovensku. Podľa našich odhadov je to v súčasnosti na úrovni 10 percent zo všetkých stavieb, kým v Českej republike je to 18 percent a v Rakúsku 43 percent,“ porovnáva predseda sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR Igor Kuzma. Podľa neho je výstavba drevených domov v zahraničí obľúbená práve pre menšiu energetickú náročnosť, rýchlosť výstavby a treťou výhodou je nízka ekologická stopa.

Poprad24/tasr Foto: tasr

dom_ohen
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM