Monika Vengrínová Správy

V bytoch nám kúria už dva týždne. Zapli ste si radiátory alebo ešte šetríte?

Dodávateľ tepla začína s vykurovaním, ak priemerná denná teplota poklesne počas dvoch dní za sebou pod 13°C. Tento rok nám tak v bytoch začali kúriť 13.septembra. Ak je vám ale ešte doma teplo aj bez zapnutých radiátorov, môžete tak ušetriť pár eur.

Ilustračný obrázok k článku V bytoch nám kúria už dva týždne. Zapli ste si radiátory alebo ešte šetríte?
Zdroj: Webnoviny.sk

Vykurovanie začína pri teplote nižšej ako 13°C

Vykurovacia sezóna sa podľa platnej vyhlášky spravidla začína 1.septembra a končí 31.mája. Dodávateľ tepla začne dodávať teplo na vykurovanie, ak priemerná denná teplota vzduchu poklesne počas dvoch dní za sebou pod 13°C a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať v nasledujúcom dni jej zvýšenie nad túto hodnotu.

„Priemerné denné teploty a vývoj počasia sledujeme na našom popradskom dispečingu na Okružnej ulici. Podmienky na začatie vykurovania boli splnené v polovičke septembra, preto sme začali dodávať teplo na vykurovanie pre domácnosti, nebytové priestory a škôlky od 13. septembra. Niektoré popradské školy sme začali vykurovať neskôr, v zmysle požiadaviek jednotlivých riaditeľov škôl,“ informuje Igor Kras, senior manažér pre CZT Dalkia Poprad.

Náklady na vykurovanie nebudú vyššie ako minulý rok

Vykurovacia sezóna tak tento rok začala v rovnakom čase ako v roku 2012. A nakoľko priemerné denné teploty počas vykurovania za deväť mesiacov minulého roka a tohto roka sú takmer rovnaké, zatiaľ nie je dôvod predpokladať, že náklady na vykurovanie za celý tento rok budú príliš vysoké v porovnaní s rokom minulým.

Ak však chcete na teple niečo ušetriť, môžete svoje radiátory, pokiaľ vám v bytoch ešte nie je veľká zima, nechať zatiaľ vypnuté. Najmä, ak máte na radiátoroch inštalované pomerové rozdeľovače nákladov. „Úspora sa prejaví v tom, že rozdeľovač nákladov pri odstavenom radiátore nezaznamená žiadnu spotrebu tepla. Nakoniec, niektorí zákazníci takýmto spôsobom nevykurujú spálňu celý rok, pretože v chladnejšej miestnosti sa lepšie spí a tiež tým šetria svoju peňaženku,“ uvažuje Kras.

Skontrolujte vykurovací systém v celom bytovom dome

Každopádne, vykurovacia sezóna začala, preto je na základe odporúčaní dodávateľa tepla veľmi dobré urobiť kontrolu celého vykurovacieho systému v bytovom dome, to znamená, vyčistiť všetky filtre, prekontrolovať funkčnosť uzatváracích ventilov, správne nadstaviť regulačné ventily, a to najlepšie podľa projektu na ležatých a tiež stúpacích rozvodoch. „Často sa totiž stáva, že po výmene radiátorov v lete ostávajú stúpačkové ventily zatvorené. Taktiež odporúčame dobre odvzdušniť vykurovací systém na najvyššom poschodí na každej stúpačke manuálne, pokiaľ tam nie sú inštalované automatické odvzdušňovacie ventily,“ dodáva Kras zo spoločnosti Dalkia Poprad.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM