Monika Vengrínová Rôzne

Za tri mesiace v TANAP-e už 4 požiare: Zhorelo 22 hektárov lesa!

Od konca apríla tohto roku vznikli na území Tatranského národného parku v správe Štátnych lesov TANAPu štyri požiare. Celkové škody lesníci vyčíslili takmer na 49 500 eur, pričom environmentálne škody sú nevyčísliteľné.

Ilustračný obrázok k článku Za tri mesiace v TANAP-e už 4 požiare: Zhorelo 22 hektárov lesa!
Zdroj: Dnes24.sk

Za tri mesiace zhorelo viac ako 22 hektárov mladého lesa

Za tento krátky čas oheň poškodil pri požiaroch nad osadou Mlynčeky v ochrannom obvode Tatranské Matliare a Smokovce viac ako 22 hektárov mladého lesa.

„Príčiny požiarov zostávajú zatiaľ neobjasnené. Je však pravdepodobné, že požiare boli zavinené konaním doposiaľ neznámych osôb. Horelo totiž najmä v období, keď v chránenom území boli problémy s neoprávneným zberom lesných plodov. Vďaka včasnému spozorovaniu zadymenia lesníkmi Štátnych lesov TANAPu a rýchlemu zásahu hasičov z Kežmarku a Popradu sa oheň do ďalších lesných porastov nerozšíril,“ vysvetľuje hovorca ŠL TANAP-u Marián Šturcel.

Riziko vzniku požiarov je aj po deviatich rokoch od veternej kalamity vysoké kvôli veľkému množstvu suchého kalamitného dreva ponechaného v chránenom území ako biomasa a rovnako kvôli rozsiahlym plochám suchého lesa, ktorý v posledných šiestich rokoch zničil lykožrút.

Pozor na manipuláciu s ohňom

„Čítanie piktogramov, ich dodržiavanie, rešpektovanie zákazu fajčenia, manipulácie s otvoreným ohňom, vypaľovania porastu bylín, krov a stromov i zákazu vstupu do lesa v čase zvýšeného rizika požiarov, by sa pre návštevníkov Tatranského národného parku malo stať samozrejmosťou. Pri každom požiari totiž TANAP prichádza nielen o časť vzácnych druhov fauny či flóry, no i o ich prirodzené biotopy,“ hovorí Šturcel.

Aj tento rok preto zamestnanci Štátnych lesov TANAPu monitorujú územie Tatranského národného parku formou protipožiarnych hliadok. K prevencii prispievajú aj ďalšie protipožiarne opatrenia, ako protipožiarne pásy a prieseky, protipožiarne nádrže a udržiavanie voľného prístupu k vodným tokom na odber vody požiarnymi vozidlami.

Doteraz najväčším požiarom na území TANAPu bol požiar v roku 2005, kedy oheň zasiahol 230 hektárov kalamitného územia vrátane stojaceho lesa. Škody sa vtedy vyšplhali takmer na 400 000 eur, environmentálne škody boli nevyčísliteľné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM