Martin Sýkora Samospráva

V extrémnych mrazoch presťahovali bezdomovcov zo stanu do nocľahárne

V Poprade je v týchto dňoch mimoriadne chladno, 25.febuára ráno klesla teplota dokonca pod mínus 20°C. Najväčšie riziko predstavujú tieto extrémne podmienky pre ľudí bez domova.

Ilustračný obrázok k článku V extrémnych mrazoch presťahovali bezdomovcov zo stanu do nocľahárne
Zdroj: Mesto Poprad

Zo stanu do budovy

Mesto Poprad poskytuje bezdomovcom útočisko v Zariadení sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici. V nocľahárni je kapacita 35 osôb, ďalších cca 9 osôb je kapacita stanu s nízkoprahovým bývaním, ktorý je postavený v areáli zariadenia. „Stan je síce vyhrievaný, no počas víkendu sme kvôli extrémne nízkym teplotám všetkých 9 klientov radšej zo stanu presunuli do spoločných priestorov budovy nocľahárne. Ľudia bez strechy nad hlavou dostanú v zariadení 1 teplé jedlo denne, ktoré zabezpečujeme v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, k dispozícii majú stredisko osobnej hygieny, je tam aj výdajňa šatstva,“ uviedla Pera Zavacká zo sociálneho odboru MsÚ v Poprade.

Zdroj: TASR

Stále platí mimoriadna situácia

V meste je stále vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu požiaru v časti mesta Matejovce, ktorý pripravil o strechu nad hlavou 108 osôb. Vyriešiť núdzové ubytovanie bolo potrebné pre 38 dospelých a 59 detí – v súčasnosti ho samospráva zabezpečuje v budove ZŠ v Matejovciach. „Stravu pre postihnuté rodiny zabezpečuje Slovenský Červený kríž, počas celého víkendu boli rodiny v starostlivosti pracovníkov sociálneho odboru MsÚ v Poprade. Zamestnanci mestského úradu pomohli rodinám aj zbierkou šatstva, pretože z plameňov sa rodinám podarilo zachrániť len to, čo mali na sebe,“ informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda. Poriadok v škole v čase núdzového ubytovania zabezpečuje Miestna občianska poriadková služba a mestská polícia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM