Martin Sýkora Správy

V Hornom Smokovci medvedica neprežila stret s osobným vozidlom!

O tom, že medveďov je vo Vysokých Tatrách veľa, je všeobecne známe. Vždy je to len otázkou času, kedy dôjde k stretu medveďa s človekom - či už len tak alebo v aute.

Ilustračný obrázok k článku V Hornom Smokovci medvedica neprežila stret s osobným vozidlom!
2
Galéria
Zdroj: Štátne lesy TANAP-u

Spolužitie človeka s medveďom vo Vysokých Tatrách si na ľudskej strane ešte nevyžiadalo obeť. Naopak to však neplatí. Na každej strane stoja silné čísla počtov. Vzájomné stretnutie je vždy iba otázkou času a šťastia, ktoré na prelome augusta a septembra určite nemala statná tatranská medvedica. „Po oznámení od turistov zdokumentovali odborníci zo Štátnych lesov TANAP-u a Správy TANAP-u úhyn asi osemročnej medvedice nad Cestou slobody v Hornom Smokovci. Uhynula pred asi 2 až 3 týždňami pravdepodobne na následky stretu s dopravným prostriedkom,“ uviedli na facebookovej stránke Štátne lesy TANAP-u. Niektoré ostatky sa nedočkajú prirodzeného rozkladu v prírode, ale poputujú k odborníkom. „Použiteľné časti budú po spracovaní slúžiť ako dokumentačný materiál v zoologickom depozitári Výskumnej stanice Štátnych lesov TANAP-u,“ dodali lesníci.

Zdroj: Štátne lesy TANAP-u

Vo Vysokých Tatrách a v ich okolí žije odhadom 150 kusov medveďov. Je to veľa? Strany sa nevedia zhodnúť, koľko je dosť a dodnes nepoznáme odpoveď ako súžitie s medveďom a človekom vyriešiť. „Všetci vieme, že medvede sú premnožené. Zvieratá nechodia do zastavaného územia kvôli potrave, ale preto, lebo nemajú územie. Veľké samce si svoje teritóriá držia a tých slabších vytlačia,“ vysvetlil už skôr zástupca náčelníka tatranskej mestskej polície Jozef Štefaňák. V každom prípade ak stretnete v Tatrách medveďa, nebude to o veľkom šťastí.

Zdroj: Štátne lesy TANAP-u
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM