Peter Handzuš Rôzne

V meste vyrástlo 30 nových nájomných bytov

V podtatranskom meste Svit dnes slávnostne ukončili výstavbu 30-bytového nájomného domu. Ten sídli na Štúrovej ulici a svoje bývanie tu našlo 30, prevažne mladých rodín. Primátor mesta Rudolf Abrahám informoval, že výstavba si vyžiadala náklady vo vý

„Myšlienka postaviť bytový dom na tomto mieste vznikla už skôr, s výstavbou sa začalo v auguste minulého roku. Finančné prostriedky sme získali zo Štátneho fondu rozvoja bývania a získali sme z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja aj nenávratný finančný príspevok,“ priblížil Abrahám. Mesto sa zo svojich prostriedkov postaralo o výstavbu infraštruktúry, 31 parkovacích miest a kanalizácie. Celkovo tak preinvestovalo viac ako 162.000 eur.

V dome sa nachádza osem jednoizbových bytov, zvyšné sú dvojizbové. „Máme dosť žiadostí na Mestskom úrade o takéto bývanie v nájomných bytoch, žiadostí sme mali vyše 100,“ doplnil primátor. Mesto vybralo zo záujemcov tých, ktorí spĺňali podmienky, a tí si následne byt žrebovali. Samospráva nemohla vyhovieť všetkým, a tak je jej zámerom postaviť ďalšiu bytovku. „Rozmýšľame využiť priestory za plavárňou, poprípade zrekonštruovať nejakú staršiu budovu, možno tú, kde v súčasnosti sídli Mestský úrad, alebo časť budovy, kde je Stredná odborná škola,“ konkretizoval Abrahám.

Za posledných päť rokov už mesto odovzdalo do užívania takmer 140 nájomných bytov. O byty majú záujem nielen domáci, ale aj ľudia, ktorí vo Svite pracujú. „Pribúdajú tu mladí ľudia, z roka na rok pribúda žiadostí, priebežne sa ich budeme snažiť uspokojiť,“ dodal Abrahám. Nájomné v novej bytovke je stanovené na dve eurá za štvorcový meter (m2), byty majú od 30 do 58 m2. Mesto bude nový nájomný dom splácať 30 rokov, potom môžu poslanci Mestského zastupiteľstva rozhodnúť o ich možnom odpredaji nájomníkom.

Počet obyvateľov Svitu sa za posledných päť rokov zvýšil o približne 100, čo je podľa primátora na také malé mesto celkom pekné číslo. V súčasnosti tu má trvalý pobyt vyše 7500 ľudí.

Text+foto: TASR

byty_svit
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM