Rôzne

V národnom ústave TBC sa chystá investícia za stovky tisíc €: Veľká výmena, ktorá je načase!

V Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch sa chystá veľká výmena. Celkové náklady, s ktorými sa pri nej počíta, sú až v stovkách tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku V národnom ústave TBC sa chystá investícia za stovky tisíc €: Veľká výmena, ktorá je načase!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Staručké osobné a lôžkové výťahy, ktoré v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch slúžia viac ako štyridsať rokov, vymenia. Predbežné náklady sú vyčíslené na 580-tisíc eur a hotové by mali byť do konca tohto roka.

„Máme za sebou verejné obstarávanie, sme pred podpísaním zmluvy, v priebehu tohto roku by sme teda mali vymeniť celkom šesť výťahov,“ uviedol riaditeľ ústavu Jozef Poráč s tým, že súčasné výťahy už nie sú schopné zabezpečiť štandardnú a bezpečnú prevádzku. Projektovú zmluvu by malo vedenie ústavu podpísať v apríli, realizácia výmeny bude trvať asi šesť mesiacov. Tento termín sa však môže predĺžiť, do konca roka by už však mali byť nové výťahy podľa riaditeľa hotové.

Poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ústave by to vážnejšie obmedziť nemalo, výťahy sa budú vymieňať postupne podľa vopred stanoveného harmonogramu. „Máme výťahy v otvorených šachtách, pri osobných výťahoch nie je problém, ale pri tých lôžkových dôjde k vybudovaniu novej šachty, schodište sa uzavrie, práve kvôli bezpečnosti,“ upozornil Poráč. 

Celkové náklady sú predbežne stanovené na 580-tisíc eur aj s DPH. „Ideme to zatiaľ financovať z vlastných zdrojov, budeme sa uchádzať aj o príspevok z ministerstva zdravotníctva,“ doplnil Poráč s tým, že ústav má v pláne aj ďalšie investície, najmä do prístrojového vybavenia oddelení, všetko však závisí od finančnej kondície. 

„Od nového roka narástli mzdy, čo nás významne zaťažuje, uvidíme, ako sa s tým popasujú zdravotné poisťovne, zatiaľ reagovala úpravou cien len Všeobecná zdravotná poisťovňa. S ostatnými poisťovňami budeme rokovať začiatkom apríla, a to všetko bude mať vplyv na to, do čoho si budeme môcť dovoliť investovať,“ uzavrel Poráč.

"Nových výťahov sa dočkala i nemocnica v Poprade: Novinka v popradskej nemocnici už slúži ľuďom: Na prepchaté výťahy môžeme zabudnúť!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM