Martin Sýkora Správy Správy

V okolí Starej Ľubovne pribudli turistické chodníky: Sprístupnených verejnosti je až 38 kilometrov

Ak neviete, kam na prechádzku, v Starej Ľubovni vám poradia. K dispozícii majú 38 km nových turistických chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku V okolí Starej Ľubovne pribudli turistické chodníky: Sprístupnených verejnosti je až 38 kilometrov
Zdroj: TASR

Oblasť Severného Spiša a Pienin je známa prírodnými krásami a bohatou históriou, ktorá každoročne láka tisícky turistov. Na tomto území v ostatných dňoch vznikli turistické trasy dlhé 38 km, ktoré mapujú slovensko-poľské turistické chodníky a poukazujú aj na padlých vojakov.

„Hornatosť a bohatý lesný porast v oblasti Severného Spiša a Pienin priťahovali ľudí, ktorí v období vojny nemohli legálne prekračovať hranice. Preto v rokoch 1939 až 1944 prebiehala na slovensko-poľskom pohraničí intenzívna vzájomná spolupráca medzi poľskou kuriérskou službou a slovenskými ilegálnymi prevádzačmi,“ vysvetlila Zuzana Hambáleková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny. Doplnila, že trasy, ktoré slúžili na prechod poľským politickým emigrantom a Židom sa dnes nazývajú slovensko-poľské kuriérske chodníčky.

Vďaka projektu Spomienky na slovensko-poľské kuriérske chodníčky boli v oblasti Severného Spiša a Pienin vyznačené tri turistické trasy. „V celkovej dĺžke 38 km sú vybudované oddychové miesta s lavičkami a tabuľami s informáciami o histórii slovensko-poľských kuriérov. Projekt realizovalo mesto Stará Ľubovňa v spolupráci s poľským partnerom Piwniczna-Zdroj,“ informovala Hambáleková.

Prvá trasa vedie zo Starej Ľubovne na Ľubovniansky hrad cez Oslí vrch a Doštenské sedlo až po Mníšek nad Popradom. Druhá cesta začína na Osliom vrchu a pokračuje cez sedlo Vabec, Medvedelicu až po Eliášovku. Posledná trasa je smeruje z Doštenského sedla cez Hraničné a končí na Chatách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM