Peter Handzuš Rôzne

V okolí turistických chodníkov sa začalo s pílením suchých stromov

Prípravné práce na spílenie suchých stromov vo Vysokých Tatrách sa už začali, mesto získalo financie z Envirofondu. Tie použije na spílenie suchých stromov napadnutých lykožrútom v okolí turistických chodníkov.

„K uvedenému opatreniu sa pristupuje z dôvodu priameho ohrozenia života, zdravia a majetku osôb, ktoré sa pohybujú v oblasti Vysokých Tatier, hlavne turistov,“ uviedol Jozef Gál z oddelenia výstavby, investičnej činnosti a územného plánovania mesta Vysoké Tatry. Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAPu) a Štátnych lesov TANAPu už začali s označovaním odumretých stromov, ktoré by sa mali odstrániť do 15. júna, teda ešte pred začiatkom letnej sezóny.

Mesto by na tento projekt malo dostať 154.000 eur z Envirofondu Ministerstva životného prostredia SR, ďalších 8000 eur samospráva vyčlení zo svojho rozpočtu. Na prvom mieste sa vykoná prerezávka chodníkov od Bílikovej chaty na Studenovodské vodopády, na Tatranskej magistrále v úseku Velická dolina na Skalnaté pleso a od zastávky Tatranských elektrických železníc Popradské pleso až na Popradské pleso a tiež zo Štrbského plesa na Popradské pleso.

Suché stromy sa budú podľa Gála vyrezávať do vzdialenosti cca 30 metrov od chodníkov. Po vyrezaní budú ponechané na mieste, kde sa podľa možnosti rozrežú a zabezpečia proti samovoľnému posunutiu. V prípade, že nebude možné ich na niektorých miestach ponechať, premiestnia sa do okolitého terénu.

„Počas výkonu prác bude prevádzka na uvedených chodníkoch regulovaná a čiastočne obmedzovaná zamestnancami dodávateľa prác. Žiadame preto všetkých, aby rešpektovali ich upozornenia, ako aj pokyny na výstražných tabuliach, aby nedošlo počas prác k nebezpečným situáciám,“ upozornil Gál.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM