Rôzne

V parku v Spišskej Belej opäť stojí socha M. R. Štefánika: Hliníkový kolos odhalia čoskoro

250 kilogramov ťažká a 2,3 metra vysoká hliníková socha Milana Rastislava Štefánika už stojí na svojom mieste v parku pri evanjelickom kostole v Spišskej Belej.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku je len veľmi málo hliníkových sôch v takejto veľkosti. Potvrdil to jej zhotoviteľ Peter Kolčák s tým, že pri realizácii bolo asi najťažšie urobiť samotný postoj Štefánika.

„Keďže som sa inšpiroval len z fotografie, keď bol Štefánik vo Washingtone, tak ten postoj som mal v podstate len z jednej strany. Aby tá socha bola zaujímavá, musí byť zaujímavá z každej strany a dopracovať ten postoj bolo teda dosť náročné,“ skonštatoval Kolčák, ktorý takúto veľkú sochu tvoril prvýkrát. Dodal, že najprv vypracovali polovičný model, odliaty taktiež z hliníka. Potom vypracovali hlinenú verziu v mierke jeden k jednej, z ktorej sa následne odliala do súčasnej hliníkovej podoby.

Edita Svocáková z Mestského úradu v Spišskej Belej uviedla, že sochu Štefánika prvýkrát v meste nainštalovali v roku 1939, keď však bola na inom mieste, pri mestskom úrade. „V 50. rokoch minulého storočia ju z tohto miesta odstránili. Neskôr, v roku 1968, prišla iniciatíva za jej návrat, tentoraz si našla svoje miesto v parku pri evanjelickom kostole. O niekoľko rokov neskôr ju odstránili znova,“ priblížila s tým, že myšlienka, aby sa na svoje miesto opäť vrátila, skrsla v skupinke obyvateľov ešte v roku 2015. Na nový odliatok sochy Štefánika sa poskladali miestni obyvatelia, viaceré firmy, ale aj miestna samospráva a štát.

Autorom návrhu modelu novej sochy bol akademický sochár Štefan Hudzík. Sochu z hliníka s výškou 2,3 metra však vzhľadom na jeho náhle úmrtie zhotovil výtvarník a sochár Peter Kolčák. Umiestnili ju na 1,5-metrovom betónovom podstavci so šírkou 85 krát 85 centimetrov. V parku pri evanjelickom kostole bolo potrebné zrealizovať aj terénne úpravy vrátane zásahov do verejnej zelene, pribudli tam nové chodníky, prístupové schodisko a verejné osvetlenie. Sochu slávnostne odhalia v piatok 31. mája počas Dní mesta Spišská Belá.

Do Spišskej Belej priviezli obrovskú sochu M. R. Štefánika
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM